Særligt sensitiv og viljestærk? - de misforståede viljestærke børn

viljestærk og særligt sensitiv

Når vi taler om viljestærke børn, ser folk ofte et billede for sig af børn der råber og skriger, børn der har armene over kors, børn der laver en masse ballade og børn der er umulige at være sammen med. Men det er et forvrænget og misforstået billede af hvad viljestærke børn er, for ofte er viljestærke børn både særligt sensitive og viljestærke på samme tid.

Rigtig mange viljestærke børn har en power i sig, de er chamerende, sjove, kreative, opfindsomme, nysgerrige. De tænker ud af boxen og går langt for det de synes er vigtigt. De kæmper længere end den mest veltrænede maraton løber vil kunne holde til. Det er ikke nødvendigvis barnet der ligger på gulvet og skriger i Netto, eller barnet som kommer op og slås i skolen.

De viljestærke børn er børn med en stærk sjæl/kerne. De har en stor indre bevidsthed, men samtidig har de også en sensitiv side.

Derfor kan livet med at viljestærk barn ofte også føles som et liv i ekstremerne. Der er både power og sårbarhed. Det kan være svært at finde et sted hvor begge verdener kan støtte hinanden, et sted hvor både poweren og sårbarheden kan blive til en styrke i livet.

Det viljestærke barns power bliver ofte brugt som et skjold for at det viljestærke barn kan beskytte sig og passe på sig selv. De mærker tydeligt hvad der er ok og hvad der ikke er ok for dem, deres indre navigationssystem er meget veludviklet. Så hvis en legeaftale ikke føles ok, eller overskuddet til legeaften ikke er der, er det ikke til debat, diskussionen er lukket.

Men med både power og en fantastisk tuning ind på både sig selv og andre, er de viljestærke en kæmpe ressource for vores samfund.. De viljestærke er igangsættere og iværksættere. De er gode mennesker og de har hjertet med i alt hvad de laver. De er opmærksomme i deres omgivelser, og ved hvor vigtigt det er at vi lever og ånder i omgivelser, der er sunde for os.

Viljestærke børn (og voksne) reagerer kraftigt på usunde omgivelser. De kan eksempelvis reagere kraftigt på en lærer der ikke kan lide dem, en bedstemor der gerne lige vil rette dem til, en kammerat der ikke er til at stole på, et hjem hvor forældrene ikke ser viljenstyrken som en styrke, men som en byrde. Viljestærke børn kan ikke finde trygheden i usunde omgivelser og reagerer altså ved at.

  • Du kan fx opleve at dit barn ikke vil passes af bedstemor, fordi dit barn mærker at bedstemor ikke accepterer han eller hende 100 %.

  • Dit barn kan have dage hvor det ikke vil i børnehave, fordi hende som skaber tryghed for dit barn er på ferie

  • Hvis stemningen i klassen er anspændt, måske pga af en stresset og presset lærer, kan dit barn reagere med ikke at ville i skole.

Så viljestyrken og sensitiviteten går ofte hånd i hånd og bliver hinandens hjælpere i livet.

Viljestærke børn indeholder altså poweren, beslutsomheden, de er gode til at sætte grænser, det går langt for det der er vigtigt for dem, de er tydelige i kropssprog og holdninger, de er kreative og tænker ud af boksen, de udskyder ikke vigtige behov, de siger fra, du ved som regel altid hvordan de har det, hvad de ønsker og har lyst til.

Men hvis vi ikke nuancerer billedet med alt det bløde, som deres empati, deres indre rige verden, deres store følelser, hvordan de fornemmer stemninger og hvordan de mærker hvordan andre har det, så forvrænger vi billedet af alle de smukke små gaver som viljestærke børn render rundt med.


Kender du nogen der mangler disse fine nuancer, så del gerne dette blogindlæg med dem. Det kan være en stor gave i relationerne omkring det viljestærke barn at de voksne omkring børnene bliver opmærksomme på alle de sensitive sider barnet har, og begynder at se dem mere og mere tydeligt. Jo mere nuanceret vi ser de viljestærke børn, jo mere giver vi dem også lov til at folde sig ud og bruge alle sider af sig sig selv

Slut fred med dit viljestærke barn og dig selv!

Er dit barn viljestærk og har du brug for at skabe forandring kan lydbogen lande i din indbakke om 2 sek

Previous
Previous

6 dilemmaer ved at have et viljestærkt barn!

Next
Next

Er du en viljestærk mor eller far?