Er du en viljestærk mor eller far?

viljestærk forælder

For nylig fik jeg et spørgsmål fra en mor:

“Kære Smilla,

Jeg er slet ikke i tvivl om at jeg har et viljestærkt barn herhjemme, men jo mere jeg lærer om mit viljestærke barn, jo mere begynder jeg at tro på at jeg er en viljestærk mor, og at jeg selv var viljestærk som barn. Kan du svare på det?”

Det er langt fra første (eller sidste) gang jeg er blevet spurgt om en mor eller far mon også er viljestærk, derfor skriver jeg i dag en blog om emnet, måske kan du genkende noget i dig selv?

Viljestyrken i din barndom

Der er selvfølgelig ingen regler uden undtagelser. Men jeg vil alligevel sige at ofte, hvis der er et viljestærkt barn i familien, så er en af forældrene det også. Det der er lumskt er, at viljestyrken hos forældre kan se forskellig ud. Det kommer an på hvordan den viljestyrke blev mødt, da du selv var børn. Den kan fx. være blevet mødt, som nedenstående…

  • Viljestyrken kan i din barndom være blevet lukket ned og gemt væk. Dvs. hver gang du viste din power, kæmpede for noget eller blev vred, så blev du sendt på værelset eller fik at vide at den opførsel ikke var ok. Måske du fik oplevelsen af at være forkert og slet ikke at blive forstået.

  • Du er vokset op ret frit og du fik plads til at være dig og fik en masse frihed til at lave de ting, der interesserede dig. Når du blev vred eller sur blev der ikke gjort det store nummer ud af det.

Hvordan ser viljestyrken ud nu hvor du er blevet mor eller far?


Hvis du selv som barn er blevet mødt i din viljestyrke, vil du have nemmere ved at møde dit barns viljestyrke naturligt. Du har fået det med hjemmefra. Men hvis du ikke er blevet mødt naturligt ift din viljestyrke som barn, vil du blive ekstra udfordret ved at have et viljestærk barn. Nu skal jeg forklare sammenhængen.

Når du er mor eller far til et viljestærkt barn, og dit barn f.eks kaster med ting eller eksploderer ud i vrede, og du selv som barn lærte at det var forkert, og du blev sendt på værelset, så bliver du konfronteret med det du lærte dengang du var barn.

Når dit barn taler grimt til dig, gør som det passer ham/hende eller når dit viljestærke barn bare er sur hele dagen, så nu står du og skal hjælpe dit barn, som råber og skriger og indeni er du måske ved at gå i panik, fordi du aldrig selv har lært hvordan du dealer med din egen power og din vrede. Så når du står med dit barn som reagerer, så kommer alt dit gamle shit væltende frem i dig. Alt i dig skriger på at få det til at gå væk!

Så tilbage til spørgsmålet om hvordan du ved om du er en viljestærk voksen?

Der er 3 muligheder.

Du er ikke viljestærk og du var ikke viljestærk som barn, og du prøver virkeligt at forstå viljestyrken for du kender den ikke fra dig selv. Men så er oddsene nok at dit forælder makker, hvis der er en, har noget af viljestyrken i sig.

Eller

Du kan have en oplevelse af at du var stille og nem som barn, men samtidig kan du huske at du ikke følte dig forstået. Så selvom du havde en power i dig, så viste du den ikke til nogen, fordi den af dine omgivelser blev gjort forkert. Du lærte at tone dig selv ned.

Eller

Du voksede op og havde hele tiden bare tæer og lavede en masse skøre ting. Du blev vred og var svær at styre. Dine forældre vidste at du var unik og havde en stor power i dig.

Så du kan have været en nemt, tilrettet viljestærk barn, som nu idag er forælder, hvor du kommer til at råbe, skælde ud og flippe, selvom du egentlig tænker dig selv, som et nemt menneske.

eller

Du kan være vokset op, hvor du blev mødt med en naturlighed ift din viljestyrke. Blev mødt i dine ønsker og ekstreme kæmpen for det der var vigtigt for dig. Og nu er du forælder, og du er ok med dit barns viljestyrke og kan møde den naturligt.

Så spørgsmålet er nu, er du mon en viljestærk forælder? Hvad tænker du?


slut fred med dit viljestærke barn og dig selv- bog

Du kan læse mere om viljestærke og lære den simple vej med dit viljestærke barn med mere ro og færre konflikter og kærlige relationer

Previous
Previous

Særligt sensitiv og viljestærk? - de misforståede viljestærke børn

Next
Next

Styr din vrede, så den ikke styrer dig!