6 dilemmaer ved at have et viljestærkt barn!

6 dilemmaer ved at have et viljestærkt barn

Hvis du er forældre til et viljestærkt barn, skal du dagligt tage stilling til legeaftaler, børnefødselsdage, ferier, grænser og meget andet, ligesom alle andre forældre. Men som mor eller far til et viljestærkt barn, har du et ekstra lag du skal tage stilling til. Her finder du de 6 dilemmaer, som familier til viljestærke som oftest skal forholde sig til også.

Dilemma 1: Legeaftaler, Skal du træne det?

Legeaftaler kan fylde rigtig meget, især for viljestærke børn og deres forældre. Du oplever måske at rigtig mange andre børn laver legeaftaler på kryds og tværs, mens dit barn helst vil hjem på sofaen og slappe af. Eller også skal du altid lige holde vejret når der er legeaftale, fordi dit barn måske pludselig får nok, og reagerer kraftigt.

Så hvad stiller du op?

Det handler meget om at finde en gylden middelvej. Vi må ikke at havne i situationer, hvor vi fastlåser os selv og vores børn i at, vi ikke er sådan nogen, der har legeaftaler. Men vi skal heller ikke prøver at følge med de andre børn og deres mange legeaftaler.

Det handler om at finde ud af, hvad der kan være ok for dit barn. For nogen er det nemmest på udebane, andre på hjemmebane. For nogen er det nemmeste et helt tredje og neutralt sted, som legeland, svømmehal, i skoven, ved stranden, i biografen, til bowling eller på tur med løbehjul. Steder hvor der ingen “værter” er, og hvor udfordringen med hvem, der må lege med hvem eller hvad ikke er der. Måske skal der ikke være mere end 1 legekammerat ad gangen, ellers kan det blive for meget.

Find jeres egen vej i det. Det vigtigste er, at du ikke presser så meget på, at dit barn konstaterer, at det aldrig vil på legeaftale igen. Det handler om at skabe nogle få, men gode oplevelser. Det er ikke antallet af legeaftaler, der har betydning.

Dilemma 2: Skal du forsøge at undgå konflikter og vredeudbrud?

Livet med et viljestærkt barn betyder et liv i ekstremerne. Derfor vil de fleste forældre opleve mange konflikter med deres viljestærke barn, og opleve deres barns mange vredes-udbrud. Vi kan gøre meget for at undgå konflikterne og vredes udbrudene. Vi kan aflede og lade være med at sætte grænser.

Men, er det så vejen frem? Nej, det er det ikke, og det vil det være for de færreste, ikke mindst på længere sigt. Vi kan måske lykkedes med det periodesvis, hvis vi er udfordrede eller pressede, som forældre. Men hvis vi vil være forældre på en bæredygtig måde, er det ikke vejen frem.

Det, der sker hvis vi slipper alle vores grænser og værdier og i stedet afleder og distraherer er, at vi som forældre kommer på overarbejde. Du skal hele tiden være på forkant, være forberedt på det værste. Og det er simpelhen en udmattende vej at gå. Det handler om, at vi som forældre finder en balance i, at give plads til vores viljestærke barn, til at rumme det, hjælpe og støtte det, og samtidig skal vi være super opmærksomme på ikke at komme til at glemme os selv. Derfor vil det bedste være at tage de konflikter, der føles vigtige at tage og sætte de grænser du kan mærke betyder noget for dig. For at blive klogere på hvilke grænser der er vigtige for dig, og for at give dig de rette værktøjer til at finde den gode balance, har jeg skrevet bogen “Slut fred med dit viljestærke barn og dig selv”, her får du hjælp til at sætte grænser, finde ud af hvad der er vigtigt for jer i jeres familie, og får sluttet fred, både med dig selv og dit viljestærke barn

Dilemma 3: Skal du tage på ferie, vel vidende at det ikke er nemt?

Ferier og nye steder kan være en stor udfordring for viljestærke børn, da de fleste viljestærke bedst kan li velkendte og trygge rammer. Fx kan det være svært for et viljestærkt barn ikke at vide, hvor det skal sove og hvor der vil være aftensmad, og er der overhovedet noget mad, som barnet vil føle sig tryg ved at spise og smage, det kan skabe utryghed for barnet, så det er vigtigt at forberede barnet på så mange ting som muligt ved at kigge på billeder om stedet. Ved at tjekke restauranter ud. Og igen her handler det om, at vi finder nogle destinationer, hvor alle i familien oplever, at det er ferie.

En fast destination i stedet for rundrejse oplever mange er en fin løsning. En ferie i sommerhus, hvor måltiderne kan nydes på den måde, der passer dig og din familie. Hvor der er plads til hygge foran brændeovnen med en bog, når børnene er faldet til ro.


Hvis du elsker ferie og rejser er det vigtigt, at du ikke stopper med det, selvom det kan skabe nogle nye udfordringer. Så længe du er forberedt på, at det ikke bliver en ferie med lutter glade, søde og taknemmelige børn 24/7, som de fleste af os tror at det er for andre. Find en destination og en ramme, så den passer både børn og voksne, så har du et fint udgangspunkt for at holde en god ferie.

Ferier ER bare sværere med viljestærke børn, men det betyder ikke at du er en fiasko, så man ved at man er på overarbejde og at det bare ER svært. Mange familier holder op med at holde ferie, og det er måske ikke nødvendigt, hvis i forbereder jer inden i tager afsted.

Dilemma 4: Skal du forklare dit barn, at det er anderledes/viljestærk

Jeg får ofte spørgsmålet og det korte svar er: Nej! Og nu skal du høre hvorfor. At dit barn er viljestærk er en gave for dig at vide. Når du har viden, kan du møde dit barn på en hensigtsmæssig måde. Du kan bruge det, som en støtte og en hjælp til at finde din vej i forældreskabet.. Når du går en vej, som dit barn vil trives med, så har dit barn ikke brug for at vide, at det er viljestærk.

Det er vigtigt, at vi ikke giver vores børn et label, som de skal slæbes med resten af livet. Du kan fint tage snakken med dit barn om, at det er unikt og alle børn er unikke. Og samtidig tale om, at alle børn har noget de er smadder gode til og alle børn har noget de skal øve sig på.

Dilemma 5: Skal du tvinge til børnefødselsdag?

Vi ønsker alle, at vores børn skal være en del af fællesskabet og derfor kan fødselsdage være svære at have med at gøre. Løsningen ligger i at give dit barn følelsen af at være med til at finde en løsning. For viljestærke kan 4 timer med masser af larm og sukkervilde børn være for lang tid at komme igennem, og det kan være derfor de ikke vil afsted.

En måde at gøre det lettere for dit barn at komme afsted kan være, at give dit barn en mobil med og aftale, at når han/hun gerne vil hjem, kan han/hun ringe og for at blive hentet. Du kan inden dit barn drager afsted aftale, hvad i så skal sige, når i kommer og henter. Hvis dit barn ikke er gammelt nok til en mobil, så aftal med forældrene, der holder festen, om de vil hjælpe med at ringe hjem, når dit barn spørger om det.

Vores børn øver det sociale og venskaber, og det er vigtigt, at de får gode oplevelser og ikke oplever fester og fødselsdage, som en pligt.

Måske kan det også være at du som mor eller far tager med i de første skoleår, på den måde kan du støtte dit barn og samtidig være en hjælp, og så stod forældrene til fødselaren ikke med det alene hvis det blev svært.

Dilemma 6: Skal du presse på eller lade helt være?

Generelt kan det være svært at vide hvornår vi skal trykke på speederen og hvornår vi skal klodse bremsen i. Det handler om balance og om, at vi som voksne omkring vores børn støtter dem i at holde døre åbne. Viljestærke børn kan have en tendens til at lukke døre, og når de først er lukkede, så er de virkeligt lukkede. Derfor kan vi være opmærksomme på, at holde dørene lidt på klem for dem. Så, når de får lyst til at kigge ind ad en dør, så er det ikke så svært, for vi har hele tiden holdt den lidt åben for dem. Mon det giver mening?


Eksempel 1:

Dit barn siger: Jeg hader svømning, jeg hader min underviser, jeg vil aldrig mere til svømning (dør lukkes) Så kan du sige: “Ok, jeg kan hører at du ikke har lyst til at komme til svømning idag. Det er ok. Det kan være at du får lyst igen en anden dag.” (Dør holdes på klem)

Eksempel 2:

“JEG VIL ALDRIG LEGE MED CAROLINE IGEN”

Legeaftalen med Caroline endte med at blive alt for svær og inden du havde set Caroline og hendes mor bakke ud af jeres indkørsel råbte din datter: “Jeg vil aldrig lege med Caroline igen” Så kan du fx sige: Jeg kan godt se at det blev lidt svært i dag, du klarede det rigtigt fint.

I livet med et viljestærkt barn er der mange ting at tage stilling til. Når du tager stilling til de mest tilbagevendende ting, og taler det igennem derhjemme, så du kan lave gode rammer og gode løsninger til dig selv for fx fødselsdage, jo nemmere vil det være at stå i, så du ikke hver gang skal tage stilling og blive presset over hvad du skal gøre hver gang.

Har du oplevet andre dilemmaer, så skriv endelig til mig.


Livet med viljestærke ER svært, og man kan føle sig utrolig alene og utrolig forkert. Men du er hverken alene eller forkert, og den fortvivelse og dårlige samvittighed du kan bære rundt på, den er der råd for, derfor har jeg skrevet bogen om viljestærke, som giver dig ro, overblik og helt konkrete redskaber som kommer til at forandre jeres familieliv og jeres overskud. Livet vil ikke længere føles som en kamp, hverken for dig eller dit viljestærke barn. I vil finde ro og overskud igen. Find bogen her

P.S Ønsker at få de bedste værktøjer til at hjælpe dit viljestærke barn, kan lydbogen om viljestærke lande i din indbakke om 2 sek.. du hapser den her

P.P.S. Er du i tvivl om du har en viljestærkt barn, kan du tage test viljestærk her..

Previous
Previous

Slut fred med dit viljestærke barn - og dig selv!

Next
Next

Særligt sensitiv og viljestærk? - de misforståede viljestærke børn