Helle for familien podcast

Du skal til gengæld aflære nogle af de ting der gør at du i dag er frustreret, er ramt af dårlig samvittighed og skam og hvor du har fået skabt et billede af “den rigtig forældre”, som ingen alligevel kan leve op til. And guess what? Dine børn vil alligevel helst have dig. Helle for dig. Helle for familien, og velkommen til denne rejse, vi glæder os helt vildt til at have dig med.

Vi vil super gerne have feedback, spørgsmål og forslag til emner vi kan tage op. Send os en besked via vores instagram @helleforfamilien1 eller send en mail her

Nåja, og det mindre vigtige. Vi er erhvervscoach Frejamay november og Viljestærk ekspert Smilla Lynggaard, det er os du møder når du lytter til vores episoder.

Rigtig god fornøjelse.

Vi vil gerne bidrage til flere sænkede mor-/far-skuldre, færre konflikter, mere ro, mere overskud, mere plads til at være dig, mor eller far.

For må man egentlig gerne være vred? Er “forældre” en rolle man spiller, eller kan man sagtens være forældre som sig selv. Hvordan skaber man børn med solidt selvværd? Må man råbe af sine børn? Hvordan finder man overskud i en travl hverdag med job og børn og manglende søvn? Er viljestærke ikke bare en anden betegnelse for uopdragne børn (nej, det kan vi allerede nu afsløre, det er det ikke!), og masser af andre spørgsmål.

Der er uanede mængder viden at hente på internettet når det kommer til forældreskab, morhood og farhood.

Pointen med denne podcast er faktisk at du ikke skal lære en masse nyt.


#62 FYR din familieguru

Mener i det? Ja det gør vi faktisk, måske kan det også være du skal fyre os Helle for familien podcast. Vi går stærkt ind for at du mærker efter om du er det rette sted, når det kommer til de stemmer du, bevidst eller ubevidst, lytter til, og lader dig inspirere og påvirke af.

Hvorfor?
Det kan du høre alt om i denne episode af Helle for familien,

#61 Skæld mindre ud på den simple måde

Hvornår er noget egentlig skæld ud, og hvornår er det ikke? Er det at råbe det samme som skæld ud? Eller kan tavshed være værre end råben?
I denne episode får du helt simple værktøjer til at skælde mindre ud.

#60 Jubilæumsafsnit - bagom Helle for Familien

Denne episode er et særafsnit, hvor Smilla og Frejamay fortæller om hvorfor de startede Helle for Familien podcast, hvad de hver især har lært, hvordan de forbereder sig forud for en episode og en særlig hilsen til alle de dejlige lyttere, der hver uge lytter med.

#59 Momhood og fællesskaber (både de nærende og de knap så nærende)

Vi kan finde fællesskaber der passer til os, eller også kan vi skabe fællesskaber der passer til os, men hvis vi befinder os i fællesskaber hvor vi hele tiden føler os forkerte, så skal vi forlade dem.

#58 Robusthed og børn

Robusthed ... er det overhovedet et ord der rimer på børnehøjde? Eller handler ordet "robusthed" anvendt om børn egentlig om noget helt andet? 

#57 Når dit barn mistrives i skolen / børnehaven / institution

Hvad gør vi når vores barn mistrives? Og hvad er mistrivsel? Har vi måske fået mistrivsel lidt galt i halsen, eller er der nye måder at anskue mistrivsel på? Hvilke gode råd er der at komme efter når dit barn ikke trives i skolen eller børnehaven?

#56 Sætter du dit liv på pause når du bliver mor? (hvad med dine drømme?)

I denne episode snakker vi om forældre-livet, om drømmene, om at skrue op og ned for dig selv når du bliver mor. Om fogedretten, strandvejsvillaer, og alt det midt i mellem.

#55 SOV for helvede!

Dit barn vågner konsekvent kl 5.16 og mener at dagen starter nu. Eller, dit barn vil konsekvent ikke sove lure, selvom det står i bøgerne at det skal de. Eller, dit barn gør noget andet, hvor du tænker "er det meningen det skal være sådan?".

Alt det svarer vi på i denne episode af Helle for Familien podcast

#54 Helle for familiens allerbedste tip!

Det her har både ingenting med børn og familieliv at gøre, og samtidig har det ALT med børn og familieliv at gøre. I dag deler vi vores allerbedste tip til at få hele familielivet til at spille.

#53 Viljestærke og højtbegavede børn

Er alle viljestærke børn højtbegavede? Og er alle højtbegavede børn viljestærke? I dag taler vi om højtbegavede børn, hvilke typiske træk der er ved de højtbegavede børn, og om der er fællestræk til de viljestærk børn og deres univers.

#52 Ammestop, blestop og suttestop

Hvornår skal vi smide sutten? Hvordan stopper vi amningen? Er der noget forkert tidspunkt at stoppe amningen på? Og hvad med blestop og "pottetræning" eller "toilet træning", hvornår skal vi starte på det? Og skal vi overhovedet træne noget?

#51 Viden i sig selv skaber ingen forandring, selv familierådgivere fucker op

Er du en bedre mor fordi du har taget en coachuddannelse? Eller har en diplomuddannelse i ledelse? Eller arbejder med mennesker? Eller har du i virkeligheden en ekstra-opgave når du arbejder med mennesker og udvikling, og samtidig har ansvaret for et eller flere små mini-udgaver af dig selv derhjemme?

#50 at gå fra 1 til 2 børn

"At få et barn mere er da det nemmeste i verden. Der findes nærmest ikke noget nemmere end det. Det er SÅ nemt" sagde ingen mor eller far nogensinde.

I dag skal vi snakke om det at gå fra 1 til 2 børn, om hvad vi kan gøre for at skabe plads til alle i overgangen fra 1 til 2 børn, om at gå fra 1 til 2 børn som alenemor og om at gå fra 1 til 2 børn som par.

#49 Hjælp mit barn gider ikke rydde op

Oprydning, enhver forældres lykkestund med børnene ... eller? For hvad stiller vi op når børnene ikke, helt af sig selv, rydder op efter sig selv? Det snakker vi om i dagens episode.

Bemærk at der er en fejl på lyden i denne episode, så lyden er blevet lav,

#48 Hvis ikke time-out, hva' så?

Time-out, en udskældt størrelse, men hvor mange af os er ikke endt der alligevel, hvor vi enten har sendt børnene, eller os selv i en time-out, fordi alternativet var at børnene, eller os selv røg ud af vinduet?

I dagens episode tager vi en ærlig snak om brug af time-out, og giver dig praktiske løsninger til at klare tilspidsede situationer, som vi allesammen kender til.

#47 3 gode råd til at overleve tvangs-jule-hygge

Selvom julen er hjerternes tid, så er den også skilsmissernes tid, frustrationernes tid, høje forventningernes tid og mange ideer (ikke kun dine egne, også din svigermors) om hvordan julen bør og skal se ud, hvordan og hvor meget vi skal hygge os, og hvordan stemningen skal være, også selvom den aldrig rigtig bliver det vi havde forventet. Julehygge på speed eller "tvangs-hygge".  

#46 "Ved du hvad skat, der er faktisk børn i Afrika der ikke får mad!" (om den ting vi gør, men som vi ikke taler om)

Hvor tit sidder du og googler om du mon er for god en mor? Om dine børn har det for godt? Nej vel? Vi sidder på google når vi kommer til at gøre lige netop det, som vi taler om i dagens episode af Helle for familien podcast. Noget vi alle gør, men som vi alt for sjældent taler med hinanden om. Så det taler vi selvfølgelig om i dag. For du er ikke alene.

Den her episode er god hvis du føler du har bebrejdet dine børn, været anklagende eller bare en nederen mor eller far. Vi har din ryg. Lyt du bare med her,

#45 Når mor eller far er i sorg

Alle mennesker kommer ud for at miste en de holder af. En ting er at skulle gå igennem en sorg, men når man samtidig skal være voksen for sine børn, mens man lever i sorgen, hvordan gør man så det?

I denne episode snakker vi om sorgen, både om følelserne og det praktiske. Frejamay har lige mistet sin far, og er i sorg. Derfor bliver det et sårbart, men også ærligt afsnit, hvor vi også kommer til at grine. Sorg er jo netop at være i vildt mange følelser og tilstande på en gang.

Er du selv i sorg, eller kender du en der er, så kan du med fordel lytte med her.

#44 De historier de andre forældre ikke fortæller dig (her kan du ånde lettet op)

Tabuer. Vi tror kun det er hjemme hos os det svære foregår. Det kan godt være vi læser en historie på SoMe om en mor eller far med en dårlig dag af og til ... men vi har slet ikke noget realistisk billede af hvor mange forældre der oplever det samme som du oplever: skæld ud, komme til at råbe, være lost, føle os utilstrækkelige, leve i skam, være styrede af hvad andre tænker.

I dag snakker vi om de historier vi ikke snakker om. De pæne ting kan vi altid snakke om, i dag handler det om alt det andet. Kom med til en halv times befrielse, kun til dig.

#43 Hyldest til enlige mødre og enlige fædre

En hyldest til den enlige mor, den enlige far, den enlige forælder. Dig der står med det hele selv. Dig der føler dig som alene på pinden, også selvom du måske ikke er det, dig der far brug for en lille LOVESTORM. Denne episode er til dig.

Det her er ikke en konkurrence i hvem der har det hårdest, det er blot en kæmpe anerkendelse og hyldest til alle dem der står med det hele alene hver dag. Og måske kommer vi til at hylde andre familieformer også, hvem ved?

#42 Bed aldrig dit viljestærke barn om at tisse

Denne episode henvender sig mest til forældre til viljestærke, men hvis du er fagperson, eller nysgerrig på en væsentlig forskel på viljestærke børn og andre børn, så kan du lære noget af denne episode.

I denne episode taler vi om vælge vores kampe, især kampene om toilettet og "skal du lige tisse inden vi skal afsted" kombineret med viljestærke børn.

#41 When you loose your shit

Denne episode er især god hvis du har haft en virkelig dårlig dag og har følt dig som en lortemor eller lortefar.

I denne episode skal vi snakke om noget vi næsten aldrig snakker om. Vi snakker altid om mor-rolle og far-rolle, forældrehood, livet med børn. Men for at forstå hvorfor vi af og til "loos'er vores shit", så er vi nødt til at snakke om resten af livet, alt det der ikke har med dit parenthood at gøre. Når vi har gjort det, så snakker vi helt konkret om hvad det er der sker når vi "Taber hovedet" og hvad vi kan gøre for at samle os op igen.

Du er en god rollemodel, også selvom du taber hovedet.

#40 Død over PYT-knappen

Pyt knappen, mange elsker den, mange hader den, rigtig mange kender ikke til hvilke virkelig uhensigtsmæssige farer der hører til den omdiskuterede PYT-knap.

I denne episode tager vi PYT-knappen op og snakker om hvorfor den er (meget) problematisk, og hvorfor vi mener den skal dø. Vi giver dig også et rigtigt godt og konstruktivt forslag til hvordan du alligevel kan bruge PYT-knappen en allersidste gang.

#39 Er Helle for familien podcast evidensbaseret?

Det her spørgsmål møder vi af og til. Hvem læner i jer op ad? Hvilke teorier baserer i jeres viden på? Er i evidensbaserede? I denne episode besvarer vi alle dine spørgsmål om hvorvidt denne podcast er evidensbaseret eller ej.

Vi kommer også rundt om de dødsensvigtige og manglende nuancer i forældrehood'et, om forældre-ekspert-instagram-opslag der skader mere end de gavner, om skam, om udvikling gennem generationer, om skæld ud og en enkelt en om penismåling der måske lige er vigtig at nævne.

#38 Ondt i maven over skoleskifte / børnehaveskift eller vuggestueskift?

Hvordan tager du beslutningen om hvorvidt dit barn skal skifte institution / børnehave eller skole eller ej? Hvornår er nok nok? Tager børn skade af at skifte institution? Og tager de skade af at skifte igen? Hvad er den rigtige beslutning?

I denne episode tager vi dig under armen og igennem alle de overvejelser der er vigtige at gøre dig når du er i tvivl om et skifte af institution er det rigtige for dit barn. Vi fortæller om egne erfaringer, både som familierådgiver og som forælder.  Frejamay har skrevet et blogindlæg om emnet, hvis du gerne vil have uddybet de 9 skifte hun taler om denne episode, og hvorfor hun ikke ville have gjort noget anderledes:
http://www.frejamaynovember.dk/blog/hvad-9-institutionsskifte-og-skoleskifte-har-lrt-mig-om-mine-brn-mig-selv-og-mden-vi-mder-brn-p

#37 Voksentårer i børnehøjde - må mit barn se mig græde?

Må mit barn se mig græde? Tager mit barn skade af at se mig græde?

Vi har svaret på spørgsmålet, og tager en snak om børn og de voksnes følelser, især hvad der sker når børn ser deres voksne være kede af det, og ser dem græde. Og hvad skal vi stille op hvis vi har et barn der har svært ved at se mor eller far græde?

Vi kommer hele vejen rundt om voksentårer i børnehøjde.


#36 Død over curling, død over robusthed

Hvorfor er det vi insisterer på at udskamme forældre som "curligforældre"? Og hvad betyder "robusthed" egentlig, og hvorfor skal det uddø lige så hurtigt som det opstod?

I dag kigger vi på de to begreber "curling" og "robusthed" og flyver lidt op i samfundsperspektiv samtidig med at vi tager en helt nede på jorden snak om hvad de ord gør ved os, hvorfor de er misforståede og hvad vi gerne så ske med de ord i fremtiden (hvis altså ikke titlen allerede har afsløret os). Men hvad skal vi så gøre i stedet for?

Lyt med, både med hjertet og med hjernen


#35 Er dine opdragelsesregler baseret på insta-evidens?

De fleste af os forældre har regler og rammer i vores hjem. Vi har værdier vi opdrager ud fra, og vi har ting der er okay i vores hjem, og ting vi absolut ikke er okay med. Det vi skal snakke om i dagens episode, er om de regler, rammer og værdier, de egentlig er vores egne? 

Nogle regler har vi med fra vores forældre, andre har vi fra nyhederne, eller hvis vi har hørt nogen blive udskammet over et eller andet, og så beslutter vi os for at det vil vi aldrig selv gøre, og andre regler har vi fra instagram eller andre sociale medier, hvor der med rund hånd deles ud af både holdninger og "endegyldige sandheder" om hvordan vi skal være mødre og fædre for vores børn.


#34 Hold kæft og lyt (parenting pro-tip)

I dagens episode får du et virkelig genialt parenting-pro-tip. Men selvom det simpelthen er så enkelt, så er det enormt svært at føre ud i virkeligheden i praksis, så det får du naturligvis også tips til, så du ved hvad du skal gøre.

Og må vi med et glimt i øjet sige "god fornøjelse, og hold kæft og lyt" 

#33 Der er ikke plads til bullshit når du har et viljestærkt barn

Denne episode er sponsoreret af Moonboon.dk

Når du er mor eller far til et viljestærkt barn, så er der ikke plads til ret meget bullshit i livet. Det gælder ikke bare i hjemmet, det gælder alle steder i livet. Relationer, rod, kalendergymnastik, spild af tid, familie, om vi skal sige ja eller nej til arrangementer vi egentlig ikke lige kan overskue. Dagens episode handler om at fjerne støj fra livet så der er plads til ro og overskud, og vi er ret sikre på at du kan bruge dette afsnit, uanset om du har viljestærke børn eller ej ... eller om du har børn eller ej,


#32 Skal jeg fortælle mit barn at det er viljestærkt?

Denne episode er sponsoreret af Moonboon.dk

Jeg har et viljestærkt barn derhjemme, men hvad gør jeg så nu? Skal jeg fortælle mit barn at det er viljestærkt? Skal jeg sige noget til børnehaven eller mit barns skole? Og hvad med familien?


#31 Fremmede på gaden der mener noget om dine børn (og dig)

Denne episode er sponsoreret af Moonboon.dk

Du kender det godt, du går ned ad gaden, dit barn skriger, du skal se hvornår toget kører, der er myldretrafik, din puls kører højere end Eiffeltårnet, og pludselig passerer du en dame som fortæller dig, at det godt nok er vildt hvor lidt nærværende nutidens forældre er i dag, eller "så tag dig den unge op" eller noget der er langt værre.

#30 Samsovning eller ej?

Dette afsnit er sponsoreret af vores skønne sponsor Moonboon.dk

Ligger du med børn i sengen sammen med dårlig samvittighed, fordi nogen i din omgangskreds har sagt at "nu er Viggo også snart for stor til at ligge derinde"? eller kæmper du med at få nok søvn om natten, men har ikke lyst til at sende dine børn ind på deres eget værelse? Så skal du lytte til dagens episode, hvor vi vender og drejer samsovning, og slår et slag for at du skal vælg det der passer til lige præcis din familie

#29 Hjælp! Vi skal på ferie, hvordan bliver ferien en succes?

Denne episode er sponsoreret af Moonboon slyngevugger (YES!).

Ferietid, ahh, nydelse ved vandet, børn der sidder i ro og fredsommelighed og leger, en god bog du endelig har tid til at læse, sol på kinderne og harmoni. Lyder det ikke bare som ... noget der mest sker på amerikanske film og på de mest polerede profiler på Instagram? Er dine ferier også typisk der hvor konfliktniveauet stiger, og du allermest har brug fra en ferie fra ferien når du kommer hjem? Hvis ja, så har vi lavet en nødhjælps-episode til dig.

#28 Jeg kan ikke mere ...

Denne episode er sponsoreret af Moonboon slyngevugger (yay!)

Hør her, du er ikke alene! Du er ikke den eneste der nogen gange stadig venter på de der rigtige voksne der skal komme og overtage dine børn. Du er ikke alene om at føle dig som en komplet fiasko. Du er ikke alene om at løbe rundt med tomme reservetanke. Du er ikke alene om at sidde med en altoverskyggende følelse af magtesløshed og det eneste du kan tænke, det er "jeg kan ikke mere". Vi er mange.

Vi har lavet en episode til dig der også lander i "jeg kan ikke mere" af og til. Eller i perioder ofte. Livet er, livet sker, men vi skal simpelthen ikke stå alene, når vi føler at det ville være bedre for vores børn at bo under en bro end at bo hos os. Du er ikke alene.Lav en kop the eller gå en tur, sæt dine ørebøffer på ørerne og lyt med til en omgang forældre-love-we-see-you, og sørg for at gøre noget rigtig godt for dig selv i dag,

#27 STOP med at sætte ord på børns følelser

Der er sket noget stort! Helle for familien podcast har fået en sponsor, og ikke bare en sponsor, men Moonboon slyngevugger, som du måske allerede kender fra det populære TV-program Løvens hule. Vi er dybt taknemmelige for at Moonboon har lyst til at sponsorere vores arbejde, og hjælpe os med at gøre lyd, podcast og lytteroplevelse endnu bedre for dig der lytter med her hos Helle for familien. Derfor kan vi med kæmpe stolthed fortælle at denne episode er sponsoreret af Moonboon.

I dag skal vi snakke om noget som mange har hørt før, men som de færreste måske har tænkt nærmere over. Eller måske har du, og måske sidder du også med en lidt mærkelig fornemmelse når du kigger på dit vrede barn og siger "Jeg kan se du er vred".

Helle for familien sætter fokus på det at "sætte ord på børns følelser", og vi kan godt afsløre at bølgerne kommer til at gå en smule højere end de plejer. Men det hele går op i en højere enhed og vi har glædet os vanvittig meget til at dele netop dette afsnit med dig.

#26 Mit barn vil ikke trøstes, hvad gør jeg?

Dit barn græder, du vil gerne trøste, holde om, være der, men du bliver bare skubbet væk. Hvad sker der? Hvorfor vil barnet ikke trøstes? Og hvordan håndterer du at dit barn skubber dig væk der hvor du har allermest lyst til at være der? Det snakker vi om i denne episode af Helle for familien podcast.

#25 Hjælp mit barn lyver!

Børn der ikke fortæller sandheden, hvordan tackler vi det?

De fleste af os voksne har skamfulde oplevelser fra vores egen barndom hvor vi er blevet taget i at lyve. Vi vil gerne have børn der siger sandheden. Hvad gør vi når vores barn lyver? Hvordan danser vi med balancen mellem "de hvide løgne" og "de sorte løgne"? Er du altid selv ærlig og siger "tak for gaven, den er godt nok grim" eller er løgnen også en naturlig del af dit voksenhood og dit forældrehood?

Vi tager en snak om løgnen, om børn der lyver, voksne der lyver, og vi lander et sted hvor vi selv er blevet lidt klogere på løgnen, og kommer med nogle eksempler på hvordan du kan håndtere løgn hjemme hos dig.

#24 Pyller-manualen

Oh-Oh ... pyller. Findes pyller stadigvæk eller er vi i fællesskab blevet enige om at "pyller" er degraderende og ikke længere eksisterende? Smilla og Frejamay tager en ærlig snak om pyller 2021, og kigger lidt nærmere på om vi egentlig skal anerkende og møde ALLE børns følelser hele tiden, eller om der er en form for gylden mellemvej mellem pyller og totalt anerkendendelse af det hele.

Du har nok allerede en idé om hvor denne episode bærer henad,

#23 Så hør dog efter for satan!

Børn der ikke hører efter ... vi ved godt du nok ikke kender den situation, men måske har du engang hørt om nogle forældre (der bor langt langt borte), som kan have nogle udfordringer med børn der ikke vil høre efter hvad man siger. Måske har du hørt om en mor eller far, der genkender den der frustration indeni, der kan vokse sig kæmpestor fordi det bare ville være nemmere hvis børnene hørte efter (for satan!).

Denne episode handler om de forældre og de børn, og det der med børn der ikke hører efter. Hvad handler det om? Hvorfor bliver vi trigget af at blive ignoreret, og vigtigs af alt, hvordan kommer vi så videre herfra?

Rigtig god fornøjelse med dagens episode

#22 Viljestærke og lektier

Det er egentlig tankevækkende, at stort set alle forældre bliver udsat for lektier i deres liv, men der er så få der taler om de der lektier. For nogen forældre er lektier sikkert ikke noget problem, og fylder ikke ret meget derhjemme. For andre forældre, især forældre til viljestærke børn er det en noget anden snak.

I dag skal vi høre hvorfor de der lektier fylder så meget, hvorfor det især er viljestærke børn der har udfordringer med lektier og hvad vi som forældre kan gøre for at gøre lektielivet lettere for både børn og voksne i jeres hjem.

#21 Spørg familie monopolet vol. 1

Velkommen til vores helt nye koncept "Spørg familie monopolet",

Vi får (heldigvis) mange store og små spørgsmål fra vores fantastiske lyttere. Store og små spørgsmål. Nogle spørgsmål samler vi til en hel episode om et helt emne, andre spørgsmål ved vi ikke helt hvad vi skal gøre ved, fordi svaret er givet på 12 minutter, og det er lidt for kort til en podcast-episode.

#20 Viljestærke og putning

Putning. Noget de fleste forældre har bøvlet med. Har du viljestærke børn derhjemme, så kender du helt sikkert til putning der skaber både frustration og tårer. Også hos dit barn. Putning der trækker ud, putning der ikke lykkes særlig godt. Måske har du tænkt at du måske bare skal læse en bog mere om putning. Måske har du tænkt at du bare skal opdrage lidt bedre, bare LIDT bedre, så går putningen ligesom på film, hvor mor eller far kysser barnet godnat, barnet lukker øjnene, og så sover barnet. På film tager putning i gennemsnit 10 sekunder. I virkeligheden not so much.

#19 Nu tager du de f*cking gummistøvler på!

Det er morgen. Du har næsten sovet godt i nat. Børnene har kun vækket dig 2, måske 3 gange i nat. God nat. Du tænker "i dag har jeg overskud! I dag kommer vi roligt ud ad døren og afsted ud i verden". I spiser jeres morgenmad, alt er godt. Et barn er lidt utilfreds. Intet problem. Det andet barn vil pludselig gerne have kjole på i stedet for bukser. Okay den klarer vi også. Nu vil den første alligevel ikke have marmelade på brødet, for hun kan ikke lide marmelade i dag. Det kunne hun godt i går. Der går tyve minutter hvor du fint og smukt har håndteret alle utilfredsheder, alle konflikter, alt smør på stolene. Klip. Pludselig står du med fråde om munden og tårer i lårtykke stråler og råber "NU TAGER DU DE F*CKING GUMMISTØVLER PÅ!"
Hvad skete der? Hvorfor havner vi der? Hvad gør vi ved det?

#18 Mødre der løfter mødre

"Kvinde er kvinde værst" hører vi. "Morpolitiet" hører vi. I virkeligheden er begge dele myter, for vi oplever i stigende grad kvinder løfte kvinder, mødre der løfter mødre. I dagens episode taler vi bredt om morhood, sisterhood og det at være mor (på godt og ondt) på de sociale medier.

#17 Derfor er det forbudt at lave aftaler med børn

Hvorfor i alverden må man nu ikke det? Det spurgte den ene vært fra denne podcast også om, da den anden vært sagde at aftaler med børn er totalt forbudt. Det er meget sjældent vi arbejder med regler og do's and dont's her i "Helle for familien", men det her, det er en gylden regel som gælder alle familier, uanset om man har viljestærke børn derhjemme eller ej. Og vi kan godt afsløre at denne episode bliver hylemorsom selvom den samtidig er dybt alvorlig.

Det du bliver vidne til i denne episode er vores vært Frejamay som ikke har nogen som helst idé om hvorfor aftaler med børn er forbudt, og vores anden vært Smilla, som sidder med de vise sten. Du hører hele Frejamays transformation step by step (inkl hele hendes verden som forandres på et øjeblik), og Smillas kærlige guidence hele vejen igennem. Og så hører du begge parter grine (ret meget) af nogle af de helt vanvittige situationer Frejamay har stået i med sine børn, inden hun lærte det du lærer i denne episode af Helle for familien podcast.

Vi kan godt afsløre at du får en på opleveren og at du ikke ser verden på samme måde igen når du har hørt dette afsnit.

#16 Legeaftaler og viljestærke

Vi er vist allesammen enige om at det er en fest når vores børn har legeaftaler med andre børn. Eller er vi? For selvom de fleste nok er enige om at det er dejligt at vores barn har venner og har lyst til at ses med andre uden mor og far, så kan legeaftaler også være roden til mavepine og utilstrækkelighedsfølelse og ondt i maven. Særligt hvis du er mor eller far til et viljestærke barn.

Har du prøvet at hente dit barn hjem fra en legeaftale, og så er det endt i skrig og skrål og kaos? Du har måske været nødt fysisk at slæbe dit skrigende barn ned i bilen, hvor din puls er ved at sprænge skalaen? Så er du kommet til det rette sted, for du er langt fra den eneste.

I denne episode taler vi om hvorfor legeaftaler er svært for viljestærke børn, hvad vi kan gøre for at støtte os selv og vores børn, og vi deler nogle personlige erfaringer vi har med at sende vores børn på legeaftaler, eller have legeaftaler hjemme hos os selv.

#15 Grænser - hvorfor er det så svært (om grænsesætning)

Grænsesætning hos børn, krav, tydelighed, opdragelse og rammer. Emner der bliver googlet meget, fordi der er mange meninger om grænser, hvordan vi sætter grænser, hvordan vi ikke sætter grænser, og hvordan vi sætter grænser med kærlighed. Men hvad sker der hvis vi træder et skridt tilbage fra praktikken og lige kigger lidt på hvad grænser egentlig er, og hvilke grænser der er svære at sætte, og hvorfor vi bøvler sådan med at få sat nogle af de grænser vi gerne vil sætte?

Vi flyver lidt op i helikopterperspektiv og kigger på hvad grænsesætning egentlig er, og især hvorfor grænsesætning kan være svært, og hvad vi kan gøre ved vores grænsesætning, så det føles langt nemmere at sætte (de rigtige) grænser.

Som du kan høre i denne episode er grænsesætning et kæmpestort emne, og vi glæder os ekstra meget til at høre fra dig hvad dagens episode sætter i gang af tanker om lige netop grænser.

#14 Konflikter, viljestærke og søskende

Et af de emner vi har fået allerflest ønsker om at tage op, det er emnet "viljestærke og søskende", og så en masse underemner. Nu tager vi endelig hul på viljestærke, søskende og konflikter, for det er virkelig noget der fylder hos mange, og vi kan allerede nu afsløre at vi kender alt til det selv.

Hvordan løser vi konflikterne mellem vores viljestærke og ikke-viljestærke? Hvad er konflikten et udtryk for? Og hvad skal vi gøre på de dage hvor vi bare ikke orker flere konflikter?

#13 Mødregrupper og viljestærke

For nogen er drømmen sand. Du mødes med din mødregruppe på en café, alle babyer sover, også din. Det er vildt dejligt at komme ud og se nogle andre voksne. Du nyder din brunch. En enkelt baby vågner og sidder med ved bordet og pludrer. Solen skinner, fuglene synger, livet er herligt.

For andre ... not so much. Du kommer for sent fordi baby har skreget den sidste time. Ingen sover (selvom du virkelig godt kunne), når du ankommer har baby skidt op ad nakken og ned over begge ben. Ups, der er ikke puslebord lige på den her café. Der er ikke flere vådservietter i din toilettaske. Da situationen endelig er klaret er det umuligt at spise fordi baby er all over. Vil ikke sidde stille, vil kravle på bordet. Hviner høje hvin. De andre er søde og høflige. Du har lyst til at grave dig ned, og det er nu at du opdager du kun har været her i 12 minutter og ikke i halvanden time. Du ender med at undskylde med at baby ikke har sovet så godt (selvom du godt ved at hver dag er sådan her), og tager hjem i hulen igen.

#12 Holdninger eller sandheder om børneopdragelse?

Vi har lavet et lille (men ret vigtigt) kompas til dig, når du skal google noget der falder indenfor "opdragelse" eller "familieliv" eller "livet med børn". Det kompas får du i denne episode #12, som handler om sandheder og holdninger i forhold til børneopdragelse.

Lad os bare tage amning, eller samsovning, eller hjemmepasning eller skolevalg, eller skærm eller ikke skærm, eller hvornår dit barn er klar til at overnatte hos en ven eller ej. Du har helt sikkert fundet dig selv på google på et tidspunkt, fordi det har været mere end almindelig svært at finde rundt i hvad "det rigtige" ift. børneopdragelse egentlige er at gøre. Mange af os famler stadig rundt i det der med hvornår det er "rigtigt" at rose og hvornår det er "rigtigt" at anerkende.

Du får ikke svar på hvad "det rigtige" er, for det ved vi ikke, det er kun dig der ved hvad der bedst fungerer for dig og din familie. Og for at være stærk i at navigere i de store mængder "sandheder" på internettet, så kan det være du får glæde af kompasset, altså et nyt perspektiv på folk der mener noget når det kommer til dine børn, uanset om de er eksperter eller ej. 

#11 "Mor synes du egentlig det er irriterende at have børn?"

Denne episode er lidt sværere at emnebestemme. Vores mål med denne episode var at tale om det der med at børn kan være utrolig ærlige med os, og endte med at komme ned i nogle helt grundlæggende byggesten i forhold til familie, ærlighed og solide familierelationer, der sagtens kan bære at vi også nærer andre følelser for og til hinanden, end den rene kærlighed.

I dagens episode taler vi om hvad der sker når børn eksempelvis spørger om vi egentlig synes det er irriterende at have børn? Hvad er det et udtryk for? Er det et tegn på mistrivsel eller dårligt selvværd når vores børn opfanger og italesætter at de tror vi ikke kan lide dem? Du kan næsten allerede gætte hvor det her bærer henad.

Vi kommer rundt om nogle helt grundlæggende emner i forhold til det at være en familie, et team hvor alle har aktier i stemningen i familien, men hvor mor og far naturligvis bærer hovedansvaret. Vi glæder os rigtig meget til at dele denne episode, som kommer lidt mere i dybden med det at være en familie hvor der er plads til alle, også til dig, mor eller far.

#10 Skærmtid og viljestærke

Åh skærmtid og viljestærke.

Helt sikkert et emne som de fleste familier på en eller anden måde har forholdt sig til allerede. Holdninger er der nok af derude, spørgsmål er hvilke man skal lytte til? Og skal du sætte et æggeur der holder styr på skærmtiden, eller skal du stikke en finger i jorden og lige mærke efter hvilken familie i er hjemme hos jer? Og har du viljestærke børn eller voksne indenfor hjemmets 4 vægge, så er det måske en god idé at lytte med her, for vi har et par (måske) nye perspektiver på det der med skærme og børn og skærmtid.

#9 Kan du google dig til det gode forældreskab?

Findes svarene på det gode forældreskab på Google? Kan Google fortælle dig om du er en god nok mor eller en god nok far? Og hvad er det egentlig vi søger når vi tager vores dårlige samvittighed i hånden og hopper på Google og leder efter ... noget?

I dag kigger vi nærmere på "Google-mekanismen", når vi forældre havner på Google, ofte top-frustrerede , fordi vi er kommet til at skælde ud eller sige noget vi ikke mente, eller havde et barn der "brændte sammen" i supermarkedet (igen), og vi gerne vil have svar. Men det er absolut ikke uden omkostninger når vi hopper på Google og leder efter svarene på det gode forældreskab, og faktisk kan det gøre mere skade end gavn. Lyt med i dagens episode når vi dykker ned i det der med at Google svar på det gode forældreskab, måske bliver du mere bevidst om hvad du skal gøre næste gang din dårlige samvittighed tvinger dig på Google, måske får du et nyt perspektiv på hvem der skal have lov til at definere din rolle som mor eller far.

#8 Generthed - findes det egentlig i virkeligheden?


Generthed er et ord mange af os kender, både børn og voksne. Men det er også et ord der hæmmer og "fejl-definerer", i hvert fald hvis du spørger os. Det skal vi snakke om i dagens episode af Helle for familien podcast, hvor vi undersøger hvad "generthed" egentlig dækker over, hvilke konsekvenser det har når vi sætter børn i den boks, og hvad vi kan gøre ved det. Måske er vi endda selv blevet fejl-defineret som generte engang?

Kom med til nye vinkler på en gammel definition, og find også ud af hvorfor det ikke er helt ligegyldigt om vi går rundt og kalder vores egne børn, og måske også andres børn, for generte. Meningen er at vi skal hjælpe hinanden og spille hinanden (og vores børn) bedre, og det sætter vi fokus på i denne episode.

#7 Mit barn bander, hvad f*** stiller jeg op?


Må børn egentlig gerne bande? Er vi ikke enige om at bandeord er helt forbudt, eller er bandeord, hvis vi prøver at se dem fra et andet perspektiv, måske ligefrem tegn på positiv udvikling?

I dagens episode kigger vi på bandeord og når børn bander, vi kommer vidt omkring bandeord, og åbner for nye måder at se bandeord på, i stedet for (måske) bare at beslutte at bandeord pr. definition bare er dårligt.

#6 Opdragelse - hvad er det?

“Tør vi lade vores børn få deres egne erfaringer eller vil vi have at de skal have vores?”
Hvad er opdragelse egentlig? Og hvad opdrager du dine børn ud fra? Er det ud fra hvad andre tænker? Ud fra at vi har lært at børn skal sidde pænt ved bordet og ikke må kaste med maden? Eller hvad er egentlig vigtigt for lige netop dig når du opdrager? Og opdrager du ud fra lige præcis det menneske du er, eller ud fra hvad nogle mennesker mener i nogle bøger?

Dagens afsnit handler ikke om at opdrage rigtigt eller forkert, men derimod om hvilket fyrtårn du har når du opdrager og hvor du selv kommer fra når du opdrager. Hvad betyder noget for dig? Hvilken 18-årig søn eller datter vil du gerne sende ud i verden, og hvad er vigtigt for dig at du har givet dem med i deres værktøjskasse hjemmefra?

#5 The power of undskyld


Mange af os (voksne) kommer fra en tid hvor ordet "undskyld" blev forbundet med at skulle sige noget vi egentlig ikke mente. "Og så skal du sige undskyld" fik vi at vide, og det var ofte længe før vi selv var klar til at sige undskyld. Hvad betyder det egentlig at det er den opdragelse vi selv kommer fra? Og hvilken power ligger der gemt i "det gode undskyld" og at lære vores børn først at sige undskyld når de er klar (og i øvrigt give os selv lov til præcis det samme, også overfor vores børn)?

I dagens episode af Helle for familien snakker vi om ordet undskyld, betydningen, sårbarheden, ansvaret og alt det fine der ligger gemt i det lille ord med kæmpestor betydning.

#4 Viljestærke børn - hvad betyder det?


Åh nej, et nyt label? En ny kasse vi skal putte vores børn i? Hvad betyder det at et barn er viljestærkt, og har vi brug for endnu flere labels til vores børn?

Faktisk handler "viljestærke børn" om det stikmodsatte. Viljestærke børn er en betegnelse som hjælper børn ud af uhensigtsmæssige, og måske endda skadelige kasser som "uopdragne" eller "agressive" eller "hører ikke efter". For der findes en helt særlig gruppe børn som har noget helt unikt at tilbyde verden. Herunder lederskab og virkelig inspirerende og tankevækkende kreativitet. OG så udfordrer de os, og tester grænser og rammer af. Men hvordan ved vi om vi har et viljestærkt barn derhjemme? Og hvor starter vi henne med at arbejde med den sorg der også kan være forbundet med livet med viljestærke børn, og det vi troede var vores egen utilstrækkelighed, men som viste sig blot at være nogle brikker i puslespillet, som ingen havde fortalt os skulle vende i en anden rækkefølge ... før nu.

#3 "Lyt til din egen stemme"


Vi har hørt det masser af gange. "Lyt til din egen stemme" og "følg din mavefornemmelse". Men hvad nu hvis du ikke rigtigt kan høre noget når man lytter efter? Hvad gør du så? Og hvad hvis du befinder dig et sted midt i mellem at "lytte til eksperterne" og så det der måske er dig selv? I dag tager Smilla og Frejamay en god snak om hvordan man egentlig kan finde ind til sig selv i forældrerollen, og hvad en god vej ind til "den der mavefornemmelse" kunne være.

#2 Simple forældrehacks til pressede tider


Uanset om der er lockdown eller ej, så kender de fleste forældre til pressede tider, og meget pressede tider. Vi vil rigtig gerne gøre alt det rigtige, og langt de fleste af os ved jo godt hvad "det rigtige" det er. Alligevel kommer vi til at skælde ud, vi kommer til at sige ting vi ved er forkerte, og vi ender med at sidde og føle os som verdens dårligste forældre. Det næste der sker er at vi laver en liste, enten fysisk eller inde i hovedet, over bøger vi må skynde os at læse, så vi i en fart kan blive til de gode og rigtige forældre vi gerne vil være. Og alle ved at vi ikke når at læse den bog, for tiden er presset, og inden vi får set os om står vi i en ny situation vi ikke lige var forberedte på ... så hvad gør vi?

Med udgangspunkt i sådan som de fleste familier er, og ikke sådan som eksperter mener de bør være, deler vi i dag helt simple forældrehacks, som du kan bruge uanset hvor presset tiden eller livet føles lige nu. Vi er både rundt om praktiske konkrete og enkle hacks, men også nye måder at tænke forældreskabet på, og måder hvor du hurtigt kan slippe skammen og den dårlige samvittighed.

#1 Vrede vol. 1

I denne episode, episode 1, sætter vi fokus på noget der fylder rigtig meget hos rigtig mange, nemlig vrede. Det er absolut ikke sidste gang emnet "vrede" kommer op i vores podcast, men i dag snakker vi om vrede, hvad vrede er, hvordan du kan bruge vrede, og at vrede slet ikke er så farligt som mange tror. Tvært imod. Vrede er vigtigt, både for dine børn og for dig.