Utilstrækkelighed er din nye superpower, mor

dårlig mor

Fremtidens voksne, altså dine børn, har brug for at spejle sig i rigtige mennesker, ikke konstruerede voksne, der lægger bånd på 40% af dem selv, fordi de har læst i en bog at man ikke må være vred, og samtidig skal rumme alle børns følelser. Der er så meget fokus på at være forældre og forældrerollen, både i bøgerne, på sociale medier og i medierne. Utilstrækkelighed er din nye superpower, nu skal du lære hvorfor.

Der er kæmpe fokus på hvad du skal kunne som mor eller far. Det handler blandt andet om at være rummelig, når dit barn er vredt. Være tålmodig når dit barn ikke kan få sko på. Sørge for den gode stemning, når i fx spiser. Tale i venlig og sød tone. Sørge for at dit barn kommer ud og får noget luft. God og sund mad, skal vi også huske. Det personlige og anerkendende sprog. Og ja, nu kan vi godt blive enige om at det alt sammen er fint! Men der er et kæmpe men.

For hvis vi lever vores liv i stedet for bare at gennemføre det, så opstår der ting, så føler vi ægte følelser, så tager livet en masse drejninger vi ikke kan forudse, og så genkender du sikkert at der er perioder af livet hvor bare tager pusten fra dig.

Depositphotos_219106176_l-2015.jpg

Og hvad gør du så?

For alle de fine ting, som jeg remsede op ovenfor, det er alt sammen fint nok. Men det hører til i en perfekt verden. En verden hvor forældre ikke er frie til at være de mennesker vi er, ligesom vi giver plads til at vores børn må være de frie mennesker de er.

I den tilsyneladende perfekte verden bliver voksne ikke vrede. Mister ikke tålmodigheden. Taler altid i det personlige og anerkendende sprog. Er ansvarlige for stemningen osv.

Herude i den rigtige verden ser det lidt anderledes ud

Her viser de voksne hele spektret af det at være menneske. Her er utilstrækkeligeheden din ven, for ingen børn bliver lykkelige af at spejle sig i perfekte voksne uden revner.

I den virkelige verden bliver de voksne kede af det. De voksne bliver vrede. De voksne siger dumme ting. De voksne mister overblikket. De voksne ødelægger den gode stemning. De voksne er urimelige, de voksne er utilstrækkelige. De voksne er ikke perfekte. Men de voksne er levende mennesker, der lever livet.

Når børn vokser op i den perfekte verden tror de at vrede er farlig. At voksne ikke bliver kede af det. At voksne ikke begår fejl. At voksne altid er velafbalancerede. Altid træffer de rigtige valg.

Hvordan skal børn lære at være menneske i den perfekte verden, når de kun ser en meget lille bid af hvad det vil sige at være menneske?

Så når du nu kommer til at flashe din utilstrækkelighed, ødelægge stemningen i familien, eller råbe højt eller miste tålmodigheden, så vid at det gør mange andre mennesker, der lever livet også.

Og nej, det betyder ikke at vi så bare skal synes det er helt ok, men det betyder ikke at du er en dårlig forælder, eller det betyder ikke at dine børn ikke er trygge.

Det vigtigste evne du kan have som forældre i dag er evnen til at sige undskyld. Tage ansvaret for din handling. Tilgive dig selv. Og gå (glad) videre i livet!

Hvis vi kan vise hele menneske-spektret, med alt hvad det indebærer af glæder og sorger og samtidig kunne sige undskyld og tage ansvar for vores handlinger, så bliver det ikke smukkere. Din utilstrækkelighed er der faktisk for at hjælpe både dig og dine børn med at omfavne livet, hele livet, med alt hvad det har at byde på.

Så nej, du behøver ikke være perfekt for at bestå opgaven som mor. Din utilstrækkelighed er langt bedre.

Det eneste du behøver at være er dig!


P.S. Hvis du vil læse mere om at leve livet, samtidig med at du er forælder. Kan du læse mere i bogen:

Små ændringer, stor forandring. -Familieliv med dit viljestærke barn.

Find din egen milde vej, hvor der er plads til både børn og voksne. Læs mere her..

Previous
Previous

Når forældrene er uenige om opdragelsen

Next
Next

Føler du dig som en dårlig mor? Så begå ikke denne fejl! (som vi alle begår!)