Føler du dig som en dårlig mor? Så begå ikke denne fejl! (som vi alle begår!)

da%CC%8Arligmor-scaled.jpg

De fleste kender til følelsen af at være en dårlig mor. Ja endda en lortemor, utilstrækkelig mor, og så venter vi lidt på at “de rigtige voksne” kommer og overtager efter os. Men der er noget vi simpelthen skal holde op med at gøre når vi føler os som dårlige mødre (eller fædre), og det er noget langt de fleste slet ikke er opmærksomme på, men som langt de fleste kommer til at gøre. Det fortæller jeg dig om her, og så giver jeg dig selvfølgelig også svaret på hvad du skal gøre i stedet for.

Den sikre vej til mere skyldfølelse

De fleste mødre læser bøger, går på kurser og til foredrag, og hører om hvordan de får styr på familielivet, så vi helst aldrig havner i følelsen af at være en dårlig mor igen. Alligevel ændrer tingene sig i familien ikke rigtig, og din følelse af at være en dårlig mor, den vender tilbage igen og igen. Og igen. Det er der en grund til. Det er fordi du starter det forkerte sted. Og ja, fordi de fleste af os starter det forkerte sted:

Vi starter med at søge viden. “Så! NU skal vi læse alle bøger om børneopdragelse, og så skal vi lære at være anerkendende og aldrig mere skælde ud!”. Vi starter med at søge nye værktøjer. Men det eneste, der sker ved det er, at vi føler os som endnu dårligere forældre. Den viden vi henter, den bruger vi til at dunke os selv i hovedet med, og vi fortæller os selv alt det vi heller ikke kan finde ud af, som om den liste ikke var lang nok i forvejen.

Vi skal starte med at have fokus på at føle noget andet, når vi føler os som en dårlig mor.

Hele hemmeligheden er, at det handler om at føle sig som en god forældre og ikke at være god forældre. Mange tips og værktøjer til børnefamilien passer ikke til os, til lige præcis dig, især ikke hvis du har viljestærke børn, så vi giver lidt op på forhånd. Men mest fordi at hvis vi har oplevelsen af at føle os som dårlige forældre, så skal vi ikke starte med at have fokus på at gøre noget andet.

Du kender det sikkert. Forskellen er, at på dage, hvor du føler dig god nok som forælder, der er det som om at tingene glider. Du føler dig rummelig og mærker overskud til at hjælpe med børnenes konflikter. Grænser bliver sat kærligt. Og så er der de dage, hvor du mærker en tristhed og en dårlig samvittighed over, at du ikke kan gøre det bedre. Over at du kom til at råbe i går. Over at du ikke magter at putte endnu en dag. De dage er tunge. De dage er det som om, at alt ved at være forælder er svært. De dage kan du måske fortryde at du overhovedet blev mor eller far. Altså ikke dig jo, men en anden mor eller far end dig kan have de tanker og følelser.

Du er dig begge dage. Med de samme værktøjer begge dage. Men den samme viden begge dig. Men du føler dig ok den ene dag. Den anden dag føler du dig ikke ok. Så derfor er det vigtigt, at vi ikke kommer til at søge mere viden, når vi har vores ikke ok dag. For på de dage vil det bare forstærke vores ikke-ok følelse, følelsen af at være en dårlig mor.

Til gengæld kan det være ok at søge viden på vores ok dage. Du vil kunne mærke, hvad du har brug for og du vil ikke tage den nye viden som et slag i hovedet, men som inspiration til kærlig udvikling, bygget på ønsket om at vokse og lære. Og måske vigtigst af alt vil du kunne vælge det, der passer til lige præcis dig og den kærlige mor du er.

Så start aldrig med at søge (mere) viden og med at gøre.

Start i stedet med at gøre noget godt for dig selv.

  • gå en tur

  • tag et langt bad

  • læs nogle opturs-bøger (jeg har selv skrevet to af slagsen ;)

  • lyt til en podcast

  • tænd et stearinlys.

  • lav din ynglings the

  • nyd en kop kaffe

  • hør noget godt musik.

Gør det der gør at du føler dig ok!

Vi skal passe på os selv. Vi er også sårbare mennesker, og ingen er nogensinde blevet en bedre mor eller far af at slå sig selv i hovedet med en laks eller med endnu en bog om opdragelse. Især ikke de dage hvor morlivet eller farlivet er svært. Så skru op for selvkærligheden og egenomsorgen, og så kan du altid lære alt det nye en anden god gang.


Previous
Previous

Utilstrækkelighed er din nye superpower, mor

Next
Next

Sådan støtter du og respekterer du dit barns nej!