Skærmtid i familien, hvad er anbefalingerne?

unsplash-image-eD5aTzX2KTI.jpg

Skærme, skærmtid, anbefalinger og viljestærke!

Når du har et viljestærkt barn er jeg sikker på, at du allerede tager stilling til skærme og skærmtider, for er der noget viljestærke børn er vilde med, så er det skærme.. (og sukker, men den tager vi en anden dag.. ) I dag skal det handle om skærme.

Du har lige hentet Carl fra børnehaven og allerede i det øjeblik han ser dig, spørger han, om han ikke nok må se lidt mere skærm i dag end han plejer. Pleaaassse mor, pleaaasse!

Skærmtid, hvad gør du?

For de fleste begynder tankerne at flyve rundt.

-Skulle vi ikke lige hjem og hygge os lidt sammen først..?

-Hvorfor er han så fokuseret på den skærm?

-Mange eksperter siger at skærmtid er dårligt!

-Hvor lang tid vil det egentlig være ok at jeg lader ham se?

Ja, mange spørgsmål melder sig..

Lad os kigge på spørgsmålene.

Skulle vi ikke lige hjem og hygge os lidt sammen først?

Når vi henter vores børn, så har de fleste af os et ønske om at komme hjem, lige og lande sammen, hygge, snakke og spise lidt, så alle er mætte indtil aftensmaden.

Det kunne også være smadder hyggeligt, men du har et viljestærkt barn og derfor når han kommer hjem fra institution eller skole, så er han træt og måske også overstimuleret, så han har brug for en pause, brug for ro. Det, der fx kan give ham det er skærme. Skærme er en mulighed for at gå all in på en verden, som er langt fra den virkelige verden. Det er en måde at koble fra og lade batterier op..

Så måske kan i hjemme hos dig indføre en times stille-hygge stund, når i kommer hjem. En stund hvor alle lander, nogen smækker benene op, andre ser eller spiller på skærm.. Bonussen vil være at når i når til aftensmaden, så har sønnike tanket op på noget energi og har nemmere ved at spise og hygge..

Mange eksperter ser skærmtid som noget dårligt

Der er mange måder at bruge skærme på. Via skærmene er der børn, der lærer engelsk, de lærer at samarbejde, de lærer at multitaske, de lærer at finde hurtige løsninger. Vi har rigtig meget fokus på, alt det der er skidt ved skærme, men alt for lidt fokus på at det vi kan lære ved en skærm. De viljestærke er forskere (læs mere om viljestærke i bogen her) de elsker at undersøge ting og gå i dybden med et emne. Det kan de på computeren, og samtidig må vi ikke glemme at vi nu taler om viljestærke børn, for det er ikke alle der har overskud til venner og fritidsinteresser efter institution, men de kan godt have overskud til fx. at game lidt med vennerne..

-Hvor lang tid vil det egentlig være ok at børn ser skærm?

Der er ingen regler for det. Der er kæmpe forskel på om et barn sidder timevis og bygger et slot i minecraft eller de spiller GTA i 30 minutter.. for de fleste vil de være bedst at sidde flere timer med minecraft. Så lad os slippe fokus på tiden og timerne, men have lidt fokus på hvad tiden går med.. Ser de tegnefilm og hygger sig med det, eller spiller de et stille spil hvor man skal skrive ord, så vær ikke så bekymret for hvor langt tid de sidder der.. Jeg ved at mange familie får eftermiddagen til at være god og hyggelig for alle ved at lave FRI TID til at lave hvad man vil.. Flytte aftensmaden til fx kl 17 hvis det er muligt, og ingen skærme efter aftensmad, men hygge med fx brætspil og læsning.

Så gør det, der fungerer hjemme hos dig og din familie.

Hvordan finder vi så ud af hvad der er ok? Det gør du ved at være obs på nogle andre ting end skærme, som

Er dit barn aktiv?

Kan dit barn være social, fx i skolen eller institution?

Kan dit barn fordybe sig i andre ting end skærme?

Hvis dit barn kan det, behøver du ikke at have dårlig samvittighed over dit barn og skærme..

Men hvis du nu vil at dit barn bruger mindre tid på skærm, hvad gør du så?

Du kan starte med at lave en liste med de ting du ønsker at din familien laver mere af?

Lav din egen liste.

Dernæst tal med dit barn om at lave sin liste. Hvad vil han gerne lave noget mere af (undtaget skærm), hvis han havde mere tid..

Derefter tager i udgangspunkt i det du og i ønsker mere af og gør mere af det. Så slipper i for at jeres fokus er på mindre skærmtid, for det kan være op ad bakke..

Så hyg jer med skærme og de hyggestunder det giver.. slip den dårlig samvittighed, men hvis den bliver for stor, så find ud af, hvad du ønsker at skrue op for i familien.

God fornøjelse!

Previous
Previous

Om viljestærk, ADHD signalstærk, autisme.

Next
Next

Er mit barn viljestærk?