Sådan støtter du og respekterer du dit barns nej!

Untitled-design2.jpg

Sådan støtter du og respekterer du dit barns nej!

Når børn siger nej, og ikke vil som vi vil, gerne i situationer hvor du virkelig har brug for at de er med os, så kan det være en stor hjælp at se barnets nej som en gave. Nu skal jeg forklare dig hvorfor.

Vær stolt over dit barns nej! Børn der kan sige fra er en gave, som vi skal glæde os over. Hvis vi vil have sunde unge mennesker, der tør stå ved deres nej, også selv om de bliver både upopulære eller andre synes at de er tåbelige, ja, så starter den læringsproces allerede når de unge mennesker er små børn og ja, også babyer:

  • Det starter med at når de sige nej til mere mad, så respekterer vi deres nej

  • Det starter med at når baby kigger væk at vi respekterer deres nej

  • Det starter med når de siger nej til en krammer, så respekterer vi deres nej

  • Det starter med at når de siger nej til en legeaftale, så respekterer vi deres nej

  • Det starter med at når de siger nej til at cykle uden støtte-hjul, så respekterer vi deres nej

“Jamen hvordan skal børn lære at blive en del af fællesskabet, og tænke på andre end sig selv, hvis de altid må bestemme, hvad de vil og hvad de ikke vil?”

Det handler ikke om at bestemme, hvad vi skal og hvad vi ikke skal. Det handler om at respekterer et nej.

Og når børn vokser op med at deres nej bliver respekteret, så lærer de også at respektere andres nej..

Jeg gentager lige:

Når børn vokser op med at deres nej bliver respekteret, så lærer de også at respektere andres nej..

Vi kan hurtigt komme til at komme nej-børn i kategori uopdragen. Men hvad nu hvis nej-børn er dem, der mærker tydeligt efter, og som ikke bare kan slippe nej’et, men derimod kæmper for det der rent faktisk er smadder vigtigt for dem? Er det så ikke en gave i livet at kunne?

At respektere et nej, betyder ikke at vi altid så skal gøre som barnet beslutter. Men der er stor forskel på at respektere et nej, og samarbejde og finde løsninger ud fra barnets ønske, og så på at vi bliver vrede og frustrerede over nej´et, og gør det at sige nej til et problem.

Lille Hugo på 4 år ønsker sig brændende en ipad. Må jeg ikke nok, spørger han dagligt. Men du ønsker ikke at Hugo skal have i Ipad, det vil du gerne vente med til han bliver lidt ældre og er ved at være træt af at han spørger hver eneste dag, og efter nejet bliver han vred og skal bruge tid på at komme igennem vreden.

Selvom det kan være svært, så er det vigtigt ikke at gøre Hugos ønske eller daglige spørgsmål forkert. Så du kan svare: Jeg kan godt høre at du virkelig gerne vil have en ipad, men jeg vil ikke have at du skal ha en og siger nej. Du må gerne spørge igen i morgen, men svaret i morgen er det samme. Vi kan tale om det igen når du starter i skole.

Mange af os, der er mødre i dag, har ikke lært at sige nej eller lært at sige fra. Vi er vokset op med, at det var det rigtige og det korrekte at være samarbejdsvilling og at sige Ja. At være medgørlige. Den stille samtykkende pige, var den der fik ros og anerkendelse. Ikke være besværlige, for guds skyld.

Den tendens lever desværre stadig i bedste velgående, men vi er på vej ud af en anden vej og heldigvis for det. Men der er et stykke arbejde at gå for at nå i mål, og det starter med at vi kigger på vores egen rektion på barnets nej, og undersøger om egentlig ikke vi har ret kloge børn der mærker efter, og som er gode til at give udtryk for hvad deres behov er, og hvor deres grænser går. Vi kan som mødre og fædre være med til at ændre noget hos os selv, men også i et større perspektiv. Vi kan give børns nej power. Vi kan være med til at støtte op omkring vores børns nej, både indenfor hjemmet og udenfor hjemmet.

Sådan støtter du og respekterer du dit barns nej:

  • Jeg kan se at du ikke spiser mere, så gemmer vi bare resten af maden, til hvis du senere bliver sulten

  • Jeg kan høre at du ikke vil til den børnefødselsdag. Er du en måde der for dig vil gøre det ok at komme afsted på, eller er du helt besluttet?

  • Uuuh, jeg vil elske at give dig en krammer..Hvis du ikke vil have en nu, så sig til når du gerne vil have en

  • Jeg kan høre at du ikke vil den legeaftale vi har lavet… Ved du hvorfor?

  • Det er ikke vigtigt lige nu med det støttehjul. Vi prøver bare en anden dag

Dit barns nej er vigtigt, også selvom det kan være skidetræls, især når du egentlig lige havde mest brug for at dit barn sagde ja og flød med strømmen. Men det vigtige nej, det dit barn lærer i barndommen, er det barnet tager med sig i mange af livets situationer. Nemlig det der gør at de siger nej og siger fra, når noget ikke føles ok, og at de som teenagere og voksne ved at deres nej skal respekteres, og at de har ret til at udtrykke det.

Så vær stolt af dit barns smukke nej! Det gør det lettere for barnet at være i verden som præcis dem de er.


Slut fred med dit viljestærke barn og dig selv!

Hvis du ønsker at læse mere om hvordan du støtter dit barns nej og samtidig skaber et stærkt samarbejde med dit barn, så læs bogen: Slut fred med dit viljestærke barn og dig selv! Du får styr på konflikter og skabt et hjem, hvor der er plads til alle..

Previous
Previous

Føler du dig som en dårlig mor? Så begå ikke denne fejl! (som vi alle begår!)

Next
Next

Stop med at bruge pytknappen.