Guide: Sådan får du succes med dit viljestærke barns fødselsdagsfest

Guide: Sådan får du succes med dit viljestærke barns fødselsdagsfest

-for JA, det er vitterligt både spændende OG lidt en tikkende bombe.

Har du oplevet at dit viljestærke barn tjekkede ud af sin egen fødselsdagsfest? At du stod der med al forberedelsen, invitationer og gæster, og efter 20 minutter ville dit barn gerne have at alle gik hjem? Eller fik dit barn en sammensmeltning sidste gang i holdt børnefødselsdag, og nu går du rundt med ondt i maven over næste fødselsdagsfest? Så er der hjælp at hente. Og, for the record, du er langt fra alene.

Der er heldigvis mange veje og gå i krig med børnefødselsdag på. Jeg vil i dette blogindlæg klæde dig på, så du har flere forskellige valgmuligheder, der kan hjælpe dig og dit viljestærke barn til at skabe en succes af en fødselsdagsfest. Jeg håber du kommer til at grine lidt, for humor er en vigtig del af det at skabe succes med fødselsdagsoplevelser for vores viljestærke børn. Måske vil du få oplevelsen af at du ikke er den eneste, der står med de årlige beslutninger om, hvordan du skal holde fødselsdag for dit viljestærke barn.

Afstem forventninger med dit barn.

Inden du overhovedet begynder på at invitere og arrangere, så invitér dit viljestærke barn til et lille fest-møde. En lille pre-fødselsdagsfest møde. Det kan være en god ide med lidt snacks og en sodavand, for allerede her i mødet om fødselsdagen at have god stemning. På dette festmøde kan i fx. snakke følgende spørgmål igennem:

  • Hvem vil du gerne have, der kommer til din fødselsdag? Måske skal festen bestå af 4 ynglingspersoner, måske af 20.. Mærk efter sammen med barnet, hvad der føles bedst for jer?

  • Har du ønsker til gaver du gerne vil have jeg skal sige til vores gæster?

  • Hvad kunne du tænke dig, at der skal være at spise og drikke til din fødselsdag?

Hvad skal du selv mentalt være opmærksom på som forældre:

  • Vær opmærksom på, at en fest fint kan vare 90 minutter

  • For både for dig selv og dit barns skyld, så sørg for i invitationen at skrive til og fra tidspunkt. Så ved både du og dit barn, hvornår gæsterne går

  • Hold evt. fødselsdagen om formiddagen. Så er der ikke for mange spændte timer at vente, og så er der rigeligt af tid til at lande og lave hyggelige ting sammen, når gæsterne altså er gået

  • Selvom det kan være svært fordi vi som forældre ofte har billeder af, hvordan sådan en fest skal være, så er du bedst stillet ved bare at slippe de billeder af hvordan fødselsdagsfesten burde og kunne se ud. Lav dit eget eneste succeskriterie at dit barn får den skønneste dag.

Nu er vi så nået til selve dagen for dit barns børnefødselsdag!

  • Sørg for at gøre så meget, som muligt klar dagen inden

  • Få evt. hjælp af gæsterne til at tage boller eller en kage med

  • Prøv så vidt muligt ikke at stresse, men find din allerbedste og rolige vej igennem timerne inden gæsterne kommer

Nu ankommer gæsterne til børnefødselsdagen

  • Lad dit barn selv styre om han/hun vil sige goddag og hej. Sig selv pænt goddag og velkommen til gæsterne, så har du allerede vist den fine vej frem for dine børn.

  • Gaverne. Lad være med at stresse med over hvordan og om dit barn åbner gaverne. Slip fokusset på at dit barn siger tak for gaven, og vær i stedet selv opmærksom på det. Du kan fx. sige: Ej, sikke en fin gave, tusind tak for den. Så har du igen vist vejen for dit barn og du har vist gæsterne og deres gaver respekt. Mere om hvorfor længere nede.

  • Hvis dit barn græder eller er ked af et eller andet, så bliv ved dit barns side. Eller blive på dit barns hold (læs mere i det i bogen her..) Det gør du bedst ved, at når dit barn kommer grædende eller nogen har taget noget legetøj, eller hvad det nu kan være, at du hjælper dit barn. Så tag dit barn op. Og glem alt om, at du nu skal have dit barn til at være den perfekte vært og bare lege videre. fordi alle jo er kommet for hans eller hendes skyld. Trøst, spørg om der er noget du kan hjælpe med. Dit vigtigste fokus lige idag er dit barn og dit barns fest. At det bliver en god oplevelse og det er det, du skal sørge for.

  • Det kan være en god ide, hvis dit barn har en anden voksen, som de er trygge ved at de er med til fødselsdagen, for at hjælpe og støtte barnet, så i kan være to om at hjælpes ad, så der er hjælpe til både dit eget barn med også alle de andre børn som er kommet.

  • Når gæsterne går lader du igen dit barn styre om han/hun vil sige farvel og tak for gaven. Du er dit barns forlængede stemme, så du siger det bare..fx: "Viggo siger farvel og tak fordi i kom og tak for gaven!"

Alt er ok

Vid at alt er ok, når dit barn lige midt i fødselsdagen højt og tydeligt råber: "Moooaar, skal gæsterne ikke snart gå hjem, jeg gider ikke have gæster mere!" Eller når de andre børns voksne spørger dig, om hvor dit barn er henne og du må svare: "De sidder indenfor og ser Disney Sjov!"

Så vær stolt over at du har et barn, der er kender sine egne grænser, og et barn som faktisk er smadder god til at passe på sig selv. Og det at øve på at sige tak, goddag og farveller, det kan vi øve alle mulige andre dage, og lade være med at øve det til fester og familiekomsammener.

Så mest af alt vid at det er ok. Denne dag er dit barns fest, og i skal hygge jer på jeres præmisser. Vær stolt af, at dine børn mærker så tydeligt, hvad de ønsker og ikke ønsker, både af gaver og af livet.

Dit barn lærer at det er ok at have fokus på egne ønsker, når man holder sin egen fest og derved lærer dit barn at holde af egne fester. Det kan være svært at komme til at holde af fester, hvis man vokser op med at alt fokus skal være på gæsten. Det handler selvfølgelig som det altid gør om at der er balance. Balance i at gæsten føler sig vigtig, samtidig med at værten/fødselslaren har en fest. Og derfor er det en vigtig gave du giver dit barn med i livet, nemlig at man gerne må have ønsker til sin egen fest.


Slut fred med dit viljestærke barn og dig selv!

Slut fred med dit viljestærke barn og dig selv!

Ønsker at blive klædt på til alle mulige og umulige situationer ift dit viljestærke barn? Så haps bogen: Slut fred med dit viljestærke barn og dig selv! Og kom igang med at skabe forandring allerede i dag..

Previous
Previous

Opdragelsesstile og viljestærke børn, hvilken vej virker?

Next
Next

Opdragelse: 6 myter om den lykkelige familie!