Opdragelse: 6 myter om den lykkelige familie!

Findes den lykkelige familie?

Den vellykkede familie, den perfekte familie, det perfekte familieliv, det harmoniske familieliv, og den lykkelige familie. Spurgte vi en hvilken som helst familie om de ønskede sig en lykkelig familie, så ville alle naturligvis svare ja til det spørgesmål. Hvem ønsker ikke en lykkelig familie?

Det der til gengæld ikke er enighed om, det er hvordan vi kommer derhen. Hvordan skaber vi den lykkelige, vellykkede familie? Det skriver jeg en masse om i min bog (Familieliv med dit viljestærke barn, små ændringer, stor forandring) men dagens blogindlæg har til formål at aflive nogle af de myter der er forbundet med den lykkelige vellykkede familie.

Myte 1: Skæld ud findes ikke i en lykkelig familie.

Der er stort fokus på, at vi som forældre ikke skal skælde vores børn ud. Men lad os i stedet antage, at når vi lever sammen i en familie, så vil de fleste forældre opleve at komme til at skælde ud (Læs blog om skæld ud). Du kan godt være en lykkelig familie og alligevel, som forældre komme til at skælde ud, det ene udelukker ikke det andet. Det betyder ikke, at vi synes, at det er ok at skælde ud, det betyder bare at når vi er trætte, pressede eller andet at filmen kan knække og vi kommer til at skælde ud. I stedet for at sige, hvis vi kommer til at skælde ud, vil jeg vælge at skrive, når vi kommer til det. Det vigtigste er at vi altid er opmærksomme på at tage ansvaret for det. DVS. Vi får sagt undskyld fordi vi skældte ud, og får sagt, at vi vil øve os på ikke at skælde ud, for det er jo ikke ok.

Myte 2: Vrede findes ikke i en lykkelig familie

Mange har den holdning at hvis man er lykkelig kan man ikke også være vred. Som om vrede og lykkelig familie er to modsætninger. Men vreden har vi brug for for at sætte grænser, og mærke når vores egne grænser er blevet overskredet. Den konstruktive vrede kan skabe positiv forandring, og nogen gange kan vrede sætte den vildeste sunde oprydning igang. Vreden er en vigtig del af os mennesker. Mange af os tænker i vold og farlige, uforudsigelige mennesker, når vi tænker vrede, men vrede er så meget andet. Det er selvfølgelig vigtigt at vi arbejder med vores vrede og at vores fokus er at vi bliver i den konstruktive vrede. (Jeg har lavet et online foredrag om hvordan du arbejder med din vrede, det kan du hapse lige her)

Myte 3: Søskende elsker hinanden og skændes aldrig i en lykkelig familie

Drømmen om den lykkelige familie, med søskende gadedrengehoppende syngende hånd i hånd, var det ikke det du drømte om, da du besluttede at give dit barn en bror eller søster? Sådan er vi mange der havde det i hvert fald.
Men søskende er ikke kun sat i verden for at kunne hygge og lege sammen. De har sammen en fin mulighed for at øve konflikthåndtering, mærke hvilket skub, der blev for hårdt, markere grænser, overskride grænser osv. Så har dine børn masser af konflikter, så får de mange erfaringer og eksperimenter ift grænser, konflikthåndtering, kompromisser og løsninger. Selvfølgelig skal børn ikke være i konflikt med deres søskende fra morgen til aften, men at de skændes og har konflikter betyder ikke at de ikke holder af hinanden eller kommer til at få et stærkt forhold, når de bliver større eller voksne. Konflikter og skændes er også en måde at være sammen på.

Myte 4: Konflikter findes ikke i en lykkelig familie

Konflikter er en sund og vigtig del af en lykkelig familie. Det er i konfliker, at vi lærer vores egne grænser at kende. Det er i konflikter vi lærer vores børn eller vores med-forældremakker bedre at kende, hvis vi tør. Det er i konflikter vi må være kreative for at finde en ny vej og nogle nye muligheder og løsninger. Det er i konflikter vi får mulighed for at tale og lytte, også selvom vi ikke nødvendigvis er enige. Så hvis der er mange konflikter hjemme i din familie, kan du stadig være en vellykket og lykkelig familie. Det vigtigste ift konflikter er hvordan vi som forældre er i konflikterne på, altså om vi ryger ind i konflikter og bliver en deltager i konflikten eller om vi kan være rolige og hjælpe børnene med at finde en vej i eller igennem konflikten.

Myte 5: Man begår ikke fejl i en lykkelig familie

Hvis vi vil leve et liv uden at begå fejl, er det svært at kaste sig ud i livet og prøve noget nyt, prøve sig frem, eksperimentere og udforske. Faktisk er det svært at leve uden (mange) fejl. Hvis vi ønsker et liv fyldt med at tage chancer og med spændende projekter, så er det nærmest umuligt at undgå at begå fejl. Og måske kan vi heller ikke rigtig fejle? Vi kan vinde eller vi kan lære, og hvis vi altid tør lære af vores fejl, så er det at begå fejl ikke længere en farlig eller negativ ting, men tværtimod noget vi kan lære uendeligt meget af. Så lykke kommer også indbygget med masser af fejl, som vi har lært af, og som har givet os værdi og mod på at kaste os derud hvor livet kilder i maven.

Myte 6: I en lykkelig familie er forældrene enige

Ingen forældre er fuldstændig enige med hinanden. Lad os vise vores børn, at vi allerede i hjemmet, som forældre godt kan samarbejde selvom vi er uenige. Lad os vise børnene, at selvom vi er forskellige kan vi godt støtte hinanden i vores forskelligheder. Målet med at være forældre sammen bør ikke nødvendigvis være at være enige om alt, men at være enige i at støtte op om hinandens forskelligheder og uenigheder. Og den smarte grund til at vi i nogle familier er to forældre, er jo lige præcis, at børn kan have behov for noget forskelligt fra forskellige mennesker. Nogen siger altid nej til is, mens andre ofte siger ja, og det er ok!

Den lykkelige familie findes. Den er måske ikke så picture perfect med velfriserede børn klædt i hvidt hør-tøj, og som altid smiler til verden og hinanden, til gengæld er den som den skal være: fuld af levet liv, håb for fremtiden, fuck-ups, konflikter, det at finde hinanden igen efter et skænderi. Et sted hvor vi kan lære, eksperimentere, lære af forskellighederne, sige undskyld og lære af vores fejl og leve livet.... Det er en vellykket lykkelig familie!


Vil du dykke mere ned i familien, opdragelse, værdier og finde din egen vej, som måske kun passer til dig, så kan du finde netop din vej i bogen: Familieliv med dit viljestærke barn. Små ændringer, stor forandring! Det er en simpel vej, der slutter med dårlig samvittighed og giver klarhed og din egen personlige GPS at styre efter...Men vær obs på at for at få mest ud af denne bog, så hvis du ikke allerede har gjort det, læs grundbogen: Slut fred med dit viljestærke barn og dig selv! først.

Søde læsere har sagt om bogen:

Tak for en fantastik bog, jeg føler mig overbevist om at den kommer til at danne grundlag for en mængde små forandringer med store resultater for mig og mine tre børn – for min familie ♥️

“Bogen er let læst, og pointerne bliver opsamlet og fremhævet i slutningen i hvert kapitel. Jeg tror, at denne bog kan være med til at gøre forældreskabet lidt enklere og lidt sjovere for mange."

“Åh ja, og så bør jeg nævne at bogen rummer en række konkrete værktøjer, som kan være en virkelig god støtte i hverdagen. Hvis du vælger at bruge dem – bogen er nemlig dejlig fri for ”ekspertråd” og løftede pegefingre! “

Previous
Previous

Guide: Sådan får du succes med dit viljestærke barns fødselsdagsfest

Next
Next

Nej, derfor er du ikke en dårlig mor!