Mor eller far til viljestærkt barn? DERFOR er du udmattet!

Der er mange gaver ved at være mor eller far til et viljestærkt barn, det er der ingen tvivl om. Dit barn har uendeligt mange ressourcer og fantastiske egenskaber, Men hvis du af og til (læs: ofte) føler dig udmattet og på overarbejde, så får du her forklaringen på hvorfor.

Udfordringen ved at være mor eller far til et viljestærkt barn, er at dit barn hiver alle sine styrker og kvaliteter frem, når han/hun er udenfor hjemmet. Dit barn opfører sig fint, er velopdragent og sød og uden for hjemmet. Du hører skolen eller måske institutionen fortæller om hvordan alt går virkelig godt. Men det du oplever i hjemmet er ofte noget helt andet. For hjemme hos dig læsser dit barn af. Det tømmer simpelhen lortesækken, for alt det, der er samlet op ude i den store verden, væk fra dig. Og når sækken bliver tømt lyder det ikke altid lige kønt.

Hvordan kommer lortesækken til udtryk?

Det kan komme til udtryk som banden og ikke bare shit og sgu, men de helt store bandeord, som fx fuckinglortemor, eller dit barn slår dig eller en søskende eller kaster med ting. Og det med at hænge jakken på plads eller stille krav til dit barn er næsten som at skulle præstere en flyvning til månen og hjem igen. Der er intet at arbejde med.

Og alt efter hvor meget, der er i sækken tager det tid af læsse af.

Mens tømningen af lortesækken står på, må du finde energi og overskud til at sørge for, at dit barn kommer igennem det på en ok måde - for alle. Så du får rummet og støttet dit barn i, at det er ok og at du er der for ham/hende. Du sørger måske for lidt at spise og noget at drikke, en sofa og et tæppe. Måske et Anders And blad eller en ipad. Men du er på arbejde, og også ofte på overarbejde. Og det er det der gør dig udmattet. Alt det du gør “behind the scenes”, som omverdenen ikke ser, og ikke kan se, fordi det hele sker i hjemmet.

Og velvidende at det hele starter forfra hver gang du sender dit barn (godt opdraget, empatisk, sød og samarbejdsvillig) ud i den storeverden, så gør du det igen og igen, for du ved samtidig også at dit barn hygger sig når han/hun kommer ud i verdenen og oplever noget udenfor hjemmet i ny og næ.

Noget handler selvfølgelig om, at vi som forældre må være opmærksomme på, hvilke omgivelser vores børn tager ud i, fx om vi sender dem i en skole eller institution, hvor de er trygge. Og hvor de skal hen og med hvem, ja og hvor lang tid. Er de utrygge, så kan vi beskytte dem fra det og evt. finde andre veje. Vi må overveje om det at overnatte på koloni eller hos bedstemor kan blive en god oplevelse, om legeaftalen er hos den rette legekammerat.

Som mor eller far til et viljestærkt barn, bærer du rundt på et ekstra-ekstra mental load. Det er eksempelvis de her ting der fylder som mental load hos dig:

  • bekymringen om familiefesten med mange mennesker

  • overvejelser om du skal presse eller du skal lade vente til de selv er klar

  • bliver kolonien en succes, eller bliver det en dårlig oplevelse, som gør at de aldrig vil med igen

  • skal vi holde børnefødselsdag, eller er det bedre at lade være

  • hvordan vi altid skal huske at forberede vores barn i god tid om hvad der skal ske

  • Sker der for meget i mit barns liv - sker der for lidt

Men når det så er sagt. Så er det svært at undgå at dit barn tømmer lorte-sækken hos dig. Og her er hvad du aldrig må glemme:

  • Du har opdraget dit barn godt, for alt det han/hun kan har barnet lært hjemme.

  • Du er ikke den eneste der oplever det her og det er ikke fordi du gør noget forkert at dit barn læsser af hos dig

  • Dit barn læsser af der hvor det føler sig tryg

  • Det dit barn siger mens det læsser af er ikke til dig, det er noget der skal ud af ham/hende

Tværtimod. Dit barn læsser af hos dig fordi du er dit barns sikkerhedsnet.. Du har nemlig skabt et trygt hjem for dit barn. Så se tømningen af lortesækken som en kærligheds og tillidserklæring til lige præcis dig. Dit barn viljestærke barn tømmer den kun der hvor han/hun er tryg.

Husk det! Du gør det skidegodt!


P.S. På forløbet Viljestærke for begyndere! bliver du klædt på til de situationer der opstår i livet i familien med et viljestærkt barn. Du får en basis viden om viljestærke børn. Alt det du bør vide om at være forældre til et viljestærkt barn er med i dette forløb.. Mere info tak!

Previous
Previous

Brevkasse: Er det for sent at få hjælp til vores familie?

Next
Next

Når andre vil ændre på dit viljestærke barn! (og dig)