Brevkasse: Er det for sent at få hjælp til vores familie?

“Kære Smilla,

Min søn er 10 år nu, og jeg har for nyligt opdaget at han er viljestærk. Men er det for sent at få hjælp nu hvor han er så stor? Skal man starte når de er små? Eller er der stadig håb for os?

Håber du kan hjælpe os”

Tak for dit spørgsmål. Dette spørgsmål dukker jævnligt op i min indbakke, og lad mig starte med at slå fast, at det aldrig er for sent at skabe forandringer, og lave ændringer, selvom der ikke skal være tvivl om, at nogle ændringer er nemmere at lave, jo yngre vores børn er.

I virkeligheden handler det mere om måden, vi skaber forandringen på. For hvis vi ønsker at lave vores børn om, ja, så er det lidt op ad bakke, når de er større børn. Men hvis vi i stedet tør kigge på os selv, mærke efter hvilke forandringer vi selv ønsker, og selv har modet til at ændre på. Er vi villige til at ændre måden vi er forældre på? Er vi det, så følger børnene meget nemmere med os.

Hvis vi er forældre og rummer og accepterer vores børn lige som de er, og det er dér, vi lægger vores fokus og arbejder med stemningen, altså at vi er opmærksomme på at gøre det der skal til, for at vi som forældre er ok, og har overskud til at sørge for at skabe en rar stemning i hjemmet. Ja, så vil relationerne ændre sig, og det er jo det, vi alle ønsker i sidste ende. Også selvom du har store eller voksne børn. Det er ALDRIG for sent.

Men hvordan starter du så med at skabe forandring?

For at skabe forandring starter du med at sætte dig ned med et papir og en kop te eller kaffe, og så skriver du ned, hvilken mor eller far du ønsker at være mere af. Det kunne fx være mere tålmodig, venlig, rummelig, fleksibel, glad. Og herfra skriver du din liste…

Når du så sidder med listen foran dig med alle dine ord og ønsker for, hvilken forælder du ønsker at være mere, af så tager du et ord ad gangen.

Du starter fx. med tålmodig! Så noterer du alt det på listen ud for ordet tålmodig, som der skal til for at støtte dig i at være tålmodig. Det kunne fx. være: 8 timers søvn, sund mad, frirum til at lave noget af det du brænder for, aftener med vennerne/veninderne, tid til middagslur osv.

Du fortsætter din liste med de realistiske forslag, der skal til, for at du bliver mere tålmodig. Og det gælder ikke at sige, at du bare har brug for, at dit barn hører efter. Nope, den går ikke. Bliv hos dig selv.

Du skal finde på noget, som du kan gøre for dig og som ikke er afhængigt af noget, andre skal gøre.

Så går du videre til søvn. Nu handler det om at finde så mange gode ideer til, hvordan det kan komme til at lykkedes at komme tidligere i seng og få otte timers søvn. Sådan arbejder du dig stille og roligt igennem listen, og får lavet din egen liste af handlingsmuligheder og løsninger på dine udfordringer. Derfra er det bare at sætte i sving. Start altid med de simple forslag. Dem, hvor du har en oplevelse af, at dem kan du da nemt lige ændre på. Gør ikke det hele på en gang, men tag dig tid. Måske over den næste måned eller to.

Ting du kan gøre, hvor du vil skabe små pauser eller oaser, som jeg kalder dem

  • Lyt til et smukt stykke musik, men du ligger og putter

  • Hør en podcast, mens du laver mad (den kunne fx være Helle for Familien)

  • Tænd et lys, når du drikker din kaffe eller the

  • Gå en tur, hvis du har en der kan holde øje med børnene.

  • Lav en lækker the og tag med, når du skal putte børnene

Fortsæt selv listen og gør det nemt og simpelt.

Så nej, det er aldrig for sent at ændre på noget i familien..

Rigtig god fornøjelse

/Smilla


Hvis du har brug for støtte til at skabe forandring, så tjek: Små ændringer, stor forandring. Familieliv med dit viljestærke barn! Den tager dig på en rejse i at stå skarp i dig selv. Og samtidig bliver du klædt på til alle hverdagens udfordringer og konflikter i familien. Du finder den på alle biblioteker eller kan

købes her

Previous
Previous

Styr din vrede, så den ikke styrer dig!

Next
Next

Mor eller far til viljestærkt barn? DERFOR er du udmattet!