Misforståelsen omkring sensitive børn og viljestærke børn.

Misforståelsen omkring sensitive børn og viljestærke børn.

 

Nu vil jeg fortælle dig hvorfor jeg sagde nej til Go Morgen DK.

 

Der hersker nemlig en misforståelse om, at særligt sensitive børn er meget stille og at viljestærke mest er vilde og voldsomme.

Da min bog Slut fred med dit viljestærke barn og dig selv! udkom skrev jeg til Go Morgen DK. Jeg spurgte om de ikke ville sætte fokus på min bog, men egentligt primært på de viljestærke børn. Mange skriverier senere, sagde de ja. Det var så stort. Dengang kendte meget få mennesker til viljestærke børn.

Derefter skulle der laves en plan med redaktøren og her begyndte det at blive spændende. De ønskede at jeg skulle have min egen søn med, det ville jeg ikke! Og Ellers kunne jeg finde en anden mor, som kunne komme med mig og tale om sit barn! De kunne så også spørge barnet, hvordan det er at være viljestærk!

Her pauser vi lige.

Fokusset i min bog går på at forældre bliver klædt på til at hjælpe, støtte og rumme det viljestærke barn, ikke på at barnet hverken skal vide, at det er viljestærkt eller at barnet skal laves om. Så hvorfor have et barn med?! Efter min tænke-pause vendte jeg tilbage og fortalte at jeg ikke ønskede et barn i studiet og jeg vidste ikke hvordan et barn ville reagere på at komme i studiet. Er du klar til at høre, hvad hun sagde? Hun sagde: Jamen det gør ikke noget hvis barnet bliver vredt eller ødelægger en vase, mens de er her, det kan vi godt håndtere!

PAUSE! STOP! 

Derfor måtte jeg sige nej. Det ville hverken være ok eller føles godt at et viljestærkt barn skulle deltage eller udstilles. Og jeg ville ikke være med til at udbrede forestillingen om et viljestærkt barn, der kun er vredt og vælter vaser!

Så jeg sagde nej, til noget jeg havde drømt om i årevis. Og selvom det var svært, var det meget simpelt og nemt at sige nej tak.

Og derfor skriver jeg nu det her blogindlæg. For at få fokus på at det viljestærke barn både indeholder en særlig sensitivitet og en power.

Ofte tænker vi det særligt sensitive barn, som stille og tilbageholdende, men det er langt fra sådan i alle tilfælde.

 

Kendetegn ved det særligt sensitive barn

 

·      følsomme overfor fx lys, smerte, lugte, lyde, smag, berøring og tøj

·      mærker stemninger, gode som mindre gode

·      tager verden meget ind

·      har intense følelser

·      bliver påvirket af andres humør

·      lægger mærke til mange nuancer

·      oplever sociale arrangementer meget intenst

·      bliver lettere overvældet og overstimuleret

·      har brug for pauser til at bearbejde alle indtrykkene

 

Hvis du ønsker at læse mere om kendetegn ved et særligt sensitivt barn, så læs mere her: https://hsp-foreningen.dk/

 

Som jeg har skrevet om i et tidligere blogindlæg, (læs med her), så er de viljestærke børn, jeg arbejder med alle særligt sensitive. Den kombination af at have en power og en vilje i sig, med at være særligt sensitiv kan give nogle udslag. Det er derfor livet med et viljestærkt barn er et liv i ekstremerne, netop fordi de lever med to yderpoler, nemlig viljestyrken og sensitiviteten. Men de går hånd i hånd. Viljestyrken er der passer på den sensitive, den sensitive passer på at det vilde og poweren ikke tager overhånd. Barnet bevæger sig fra den ene ende af yderpolen til den anden. Det ene øjeblik er barnet ikke til at skyde igennem, med masser af power, ideer og energi, det næste er alt energi brugt og det eneste barnet kan er at ligge og slappe af med noget at spise og måske en tegnefilm.

 

Kendetegn ved det udadreagerende barn:

  • vred

  • konflikter

  • hører ikke efter

  • bander

  • råber

  • slår og sparker

Ovenstående kendetegn er de samme kendetegn som et viljestærkt barn, som er overstimuleret, eller lortesækken er fyldt, som jeg kalder det.

Så hvad stiller vi så op, når dit viljestærke barn bliver udadreagerende?

 Her og nu:

  • sat dine krav til barnet på pause, også jakken på knage og tallerkenen i køkkenet

  • sørg for at skabe ro omkring barnet     

  • skærm barnet fra andre børn, hvis der er søskende.

  • sæt irettesættelser og opdragelse på pause, dit barn kan alligevel ikke tage det ind

  • tag ikke banderi eller grimme ord fra dit barn personligt, de er ikke til dig, men skal ud af barnet

  • dit barn læsser af og tanker op. Så giv plads til grimme ord og tank op med mad, drikker, lydbog, kram, hygge, skærm, eller hvad barnet nu har brug for

  • vær i nærheden af barnet, men hold dig lidt i gang med at lægge tøj sammen eller tømme opvaskemaskinen, så du ikke bliver drænet selv.

På den lidt længere bane

  • sørg for at der altid er plads til at have tid uden aktiviteter hver dag

  • sørg for at der er god tid til at tanke op og læsse af i weekender

  • fordel oplevelser, så der altid er pauser imellem

  • vær obs. på at give barnet korte dage eller fridage, også selvom du oplever at de er hjemme, sure og utilfredse, som oftest er det fordi de læsser af

  • skab forudsigelighed

  • forbered barnet, når i skal noget

  • hav altid en snack med når du henter, mange børn går sukkerkolde

  • tænk putning (hjælp til putning her) som en vigtig afrunding på dagen, hav god tid’

  • dit barn udvikler sig ikke under pres, så giv tid

Jo mere du lærer dit barn at kende og ser, hvor det er, hvad det har brug for og hvordan du bedst støtter det, jo nemmere vil det blive at have et viljestærkt barn. På sigt vil barnet kunne bruge både viljestyrken og sensitivitet, som gode guides i at leve livet og passe på sig selv. Sige fra og kæmpe og gå langt for det der føles vigtigt.

 

Og husk altid, du gør det godt, det er ikke altid lige nemt at være forældre til et viljestærkt barn

Du skal høre på mange ting, lyt til din egen stemme, for du er den, der kender dit barn bedst.

_______________________________________________________________________

OBS.: Vil du lære dit viljestærke barns dna at kende, så gør som 7000 andre og køb grundbogen ”slut fred med dit viljestærke barn og dig selv” her

 

P.S: Go morgen DK er selvfølgelig altid velkommen til at ringe, men der bliver ikke noget med nogen børn der skal smadre nogen lamper, eller lign

Next
Next

Svar på Lola Jensens opsang til familiepodcastere