Hvad er en vellykket familie egentlig?

En vellykket familie

Emnet en vellykket familie er interessant, for det er der de fleste af os gerne vil hen, men hvornår er en familie egentlig vellykket?

Måske har vi et billede af at en vellykket familie er familien, som er ude og gå tur og går hånd i hånd og griner. Eller også sidder den vellykkede familie ved spisebordet og alle spiser, og børnene siger at maden smager godt, og alle hygger og hjælpes ad med at rydde af bordet, vel og mærke når alle er færdige. Børn der tegner og laver lektier, mens de fløjter.

I Den vellykkede familie er forældrene er enige om opdragelse, de samarbejder og skændes og diskuterer ikke, når børnene er der. Forældrene i den vellykkede familie er evigt tålmodige, og aldrig bliver vrede og hæver stemmen overfor børnene. Forældre som ikke kan få nok af deres børn og bare elsker dem herfra og til månen og tilbage igen.

Det er i hvert fald de billeder vi tit ser afbilledet i film, på forsiden af bøger og artikler og når vi googler efter billeder på nettet. Men jeg tror at du er begyndt at kunne se det for dig? Se det er det billed rigtig mange af os har af en vellykket familie?

Det billede vil jeg gerne udfordre.

Jeg ser familien som vores frirum, og som vores trygge sted hvor vi kan øve os på livet. Hvad betyder det?

Hvis vi ikke skal have plads til at begå fejl i familie, hvor skal vi så begå dem og lære af dem? Hvis vi ikke må blive vrede og råbe nok er nok, hvordan skal vores børn så lære at sige fra, når de står overfor en henne i skolegården, som ikke stopper, når de pænt har sagt stop? Hvordan skal vores børn blive trygge ved livets store følelser, hvis det mest af alt handler om at få dem til at gå væk hurtigst muligt? Hvordan skal vores børn lære at være med alt det udfordrende og svære i livet, som er helt uundgåeligt, hvis vi forældreikke viser når vi er udfordrede, triste eller pressede til tider?

Jeg tror på at en vellykket også kan være en familie, hvor der bliver råbt højt, hvor børn bliver vrede og smækker med døren, hvor mor græder når hun er ked af det, hvor far lytter til det svære uden at have fokus på at få det svære til at gå væk, hvor barnet holder på sit nej fordi det bare føles så evigt vigtigt, hvor søskende kommer op og slås, hvor der ikke er tålmodighed efter kl 21 og og og og. Alt det som livet er, det er også i familien.

Så derfor ser en vellykket familie ikke altid perfekt ud, til gengæld kan man trække vejret der. Store følelser i livet som glæde, sorg, lykke, vrede og smerte er ikke altid kønne at se på, men er en vigtig del af livet, og en vigtig del af familielivet. Jo mere vi kan give vores børn gaven at turde være med det svære med på livets vej, jo mindre udfordrende vil disse følelser føles, og vores børn vil ikke vokse op med at være så bange for at mærke livets op og nedture.

I disse tider, hvor så mange børn har det svært, er det ekstra vigtigt at vi som familier skaber plads til at reagere, øve og føle, på den måde får børnene lært at følelser og det at have det svært ikke nødvendigvis er farligt, det er hvad vi gør med det, som er afgørende, og det kan børn øve i trygge rammer i familien. Samtidig med at vi forældre er obs på om børnehaven eller skolen hvor de går, er et sted hvor de er trygge og trives.

Mange ting, som vi som forælder gør glemmer vi at lægge værdi ved, men som i det lange løb er meget vigtigt for dine børn i det lange løb:

Fx. hvis du som forælder er god til at sige undskyld? Når du er god til at sige undskyld til dit barn, så bliver det lettere for dit barn at sige undskyld, både her og nu, men også når det er voksen.

Er du god til at tilgive dit barn og komme videre, når det har gjort noget dumt? Så lærer du dit barn at tilgive og komme videre.

Når du lytter og rummer dit barn, når det deler noget svært? Så bliver dit barn på sigt en god lytter.

Lav en lækker kop kaffe, tænd et lys og sæt dig og brug lidt tid på at lave din liste.

Skriv alle de gode ting, som du gør for dit barn uden du nærmest tænker over det og giv dig selv noget anerkendelse for alt det du gør.

Hæng listen op et synligt sted, så du på dage, hvor du er hård ved dig selv som forælder, kan læse om alt det gode du gør for dit barn.

P.S. Hvis du har brug for noget opturstemning og få skuldrene ned som forælder, så tjek Frejamay og min podcast Helle for familien! ud her. Der er over 60 episoder at lytte til.


Små ændringer, stor forandring. Familieliv med dit viljestærke barn.

Bogen om hvordan du får skabt den familie som føles nem og simpel for lige præcis dig. .. Gennem bogen finder du din egen stærke stemme og finder ro i at være den forælder du er...Din investering i at stå stærkt i dig som forælder er 289 + porto.

Previous
Previous

5 oversete geniale gaver ved at være et viljestærkt barn!

Next
Next

Det rige liv når du er forældre til et viljestærkt barn