Historien om viljestærke børn og putning!

Depositphotos_360230184_l-2015.jpg

Viljestærke børn og putning

Nu skal du høre om en helt almindelig putteseance i et hjem med et viljestærkt barn. Er du klar? Jeg kalder det for cirkus ved puttetid og det er ikke for svage sjæle.

Klar, parat, putning.

Klokken nærmer sig puttetid, og du siger nu højt til dit barn, at det er ved at være tid til at gøre sig klar til at komme i seng. Du siger det god tid, fordi du som en sød og velovervejet forælder ved, at det er bedst at dit barn lige har lidt tid til at vænne sig til tanken om at skulle i seng. Være på forkant, forudsigelighed.

Cirkusfest

For selv om dit barn måske har kedet sig det meste af dagen og ikke rigtig har gidet noget, ja, så er der nu ikke grænser for hvor meget kreativitet og opfindsomhed der udspiller sig. Det ser gerne sådan her ud:

Du er tålmodig. Du giver plads til lige at dimse færdig med den lille ting, men så skal I også videre ud på badeværelset og have tøj af og børstet tænder.

Nu er I endelig på badeværelset, men så annoncerer barnet, at det er tørstigt og vil kun drikke vand af en kop i køkkenet. Så nu videre til køkkenet. Der drikkes vand af en kop.

Så går turen tilbage til badeværelset. Men på vejen støder barnet lige på en lego ting, og så skal den sidste klods lige sættes på, og hov, ups, så faldt en anden klods af.

Og nu er du ved at være træt og miste tålmodigheden, så du siger at det kan vente til i morgen. Men det kan det ingenlunde. Det SKAL være nu. Og så tænker du sikkert, at det er nemmere lige at bruge tid på at sætte den klods på end det er at tage en halv times lang vredes-udbrud. Så klodsen bliver sat på og nu går det videre til badeværelset.

Nu har dit barn tøjet af, og efter nøje præcision er der kommet vand og tandpasta på tandbørsten, og nu børstes der tænde. Der er håb forude tænker du sikkert nu.

Men ak. Lige som I er færdige kommer det:

JEG ER SULTEN!

Og nu er det som om at der bare ikke er mere tilbage på energi og overskudskontoen, så nu bliver du lidt skarp og siger: “Ej, det er simpelhen et dumt tidspunkt og nu skal du altså I seng!”.  Men du ved samtidig også at dit barn ikke kan sove, hvis det er sultent, så nu går I sammen lange tunge skridt ud til køkkenet, og efter en længere diskussion om man må spise chips til sen aftensmad, spiser dit barn en portion havregryn. Og det sker imens dit barn fortæller dig, at han/hun altså ikke kan li, når du taler med sur og hård stemme. Og dertil svarer du, at du er træt og klokken er mange.

På et eller andet tidspunkt ender dit barn inde i sengen, falder i søvn efter diskussioner om hvor mange sange der skal synges og bøger der skal læses, og du lander lidt efter totalt udmattet i sofaen. Du havde regnet med at få klaret lidt småting efter putning, men nu er dine batterier mere end døde.

Men … du klarede det endnu en aften. Og hvis putningen skal sammenlignes med noget, så må det være passende at sammenligne med at løbe en marathon, for det kræver så meget styrke at komme igennem de putninger, især på det tidspunkt på døgnet hvor du i forvejen er allermest træt.

Og du gør det igen imorgen.

Og dette er den korte version. Den kunne godt forsætte med alle diskusionerne og ting der skal fortælles, når først dit barn er landet i sengen, men dem springer jeg over i denne omgang.

Det er fortællingen om putningen, som jeg hører om gang på gang, så hvis du tænkte at det kun var hjemme hos dig, det var sådan så ved du nu at det er det ikke.

3 ting der (måske) kan lette cirkus-putningen af dit viljestærke barn en lille smule

  • Sørg for at have god tid til putningen

  • Tag selv løbende pauser undervejs, hvis det trækker ud. Fx et glas vand, et bolche, tænd et lys

  • Læg tøj sammen ved sengekanten, hvis du ikke har tålmodighed til at ligge og vente på at dit barn sover

Putning med viljestærke bliver måske aldrig en fest, men der er ting der kan skrues på, og det at du får pauser gør en verden til forskel. Så vær mild mod dig selv hvis det ikke lykkedes og vid at du har endnu en chance i morgen. God fornøjelse.


P.S. Hvis du er ved at blive drevet til vanvid og ønsker hjælp til ro og færre konflikter omkring putning og puttetid, så tjek online foredraget Viljestærke og Putning! Her bliver du klædt på til alle mulige og umulige situationer omkring putning. I får rolige putninger og du vil opdage af det tager kortere tid, når du ved hvad du kan gøre med langt færre konflikter, så du kan nyde resten af aftenen i sofaen uden dårlig samvittighed over et putning som gik op i hat i briller.

Previous
Previous

Når andre vil ændre på dit viljestærke barn! (og dig)

Next
Next

5 oversete geniale gaver ved at være et viljestærkt barn!