Viljestærkt barn

Magien ved at slutte fred med dit viljestærke barn!

Magien sker når du slutter fred med dit viljestærke barn!

Ja, det kan ikke komme som nogen overraskelse, at jeg synes det er vigtigt, at du får sluttet fred. Men måske har jeg ikke talt så meget om, hvorfor det er så smadder vigtigt.

Men det skal der laves om!

Hvad sker der rent faktisk, NÅR du har sluttet fred med dit viljestærke barn og hvad betyder det egentligt.

Jo, at slutte fred betyder, at du stopper med at prøve at fixe dit barn, du stopper med at tænke, der er noget galt med dit barn, du stopper med at tænke at du har gjort noget forkert eller at det må være dig, der er ansvarlig for, at dit barn er, som det er…

Dit viljestærke barn er ok!

Du er ok!

Fordelen ved at slutte fred med familiens viljestærke barn er, at

 • I samarbejder
 • I nyder livet sammen
 • I går igennem livets og familiens udfordringer, uden dårlig samvittighed og med en tro på at I nok skal klare det i fællesskab
 • Som forældre samarbejder I og støtter hinanden, også selvom I til tider er uenige
 • Dit barns selvværd vil vokse og det vil mere og mere få tillid til og troen på, at det er ok og unik
 • Livet handler mere om at have det godt end overlevelse
 • I ved at i gør tingene meget anderledes end andre, og det er ok
 • Du står stærkt i konflikterne, fordi der er meget færre af demOg nu sidder du sikkert og tænker, at det kan du da ikke og det er slet ikke så simpelt for dig og din familien, som det jeg beskriver her.

Til det kan jeg kun sige. “Jo, det er. Jeg har set det så mange gange før.”

Forældre, som tænkte sig selv som umulige at hjælpe og så læser de min bog, eller kommer på mit forløb om viljestærke eller får rådgivning, og så ændrer tingene sig hurtigt.

For det handler ikke om, at vi som step et skal skabe en masse forandring og smøge ærmerne op, nej det handler om at tænke på en ny måde og se din barn og din familie med nye øjne.. Og når du gør det, så vil resultatet være, at der helt automatisk sker forandring, for så begynder du at gøre noget nyt!

Derfor sker den vildeste forandring i familien, når du slutter fred med dit viljestærke barn…

P.S. Du kan gøre som 3000 andre forældre og få fingrene i min bog: Slut fred med dit viljestærke barn og dig selv! og komme igang med at skabe forandring.. Ja, tak til at slutte fred..

P.P.S Eller hvis du er i tvivl om du har et viljestærkt barn, så kan du tage testen her

P.P.S. Læs om de 3 myter ved et viljestærkt barn her…

Legeaftaler

6 svære dilemmaer ved at have et viljestærkt barn!

Hvis du er forældre til et viljestærkt barn, bliver du dagligt udsat for en tage stilling til legeaftaler, børnefødselsdage, ferier, grænser og meget andet.. Her finder du de 6 dilemmaer, som jeg oftest støder på, som familier til viljestærke må deale med..

Dilemma 1: Legeaftaler, Skal du træne det?

Legeaftaler kan fylde rigtig meget. Du oplever måske at rigtig mange andre børn laver legeaftaler på kryds og tværs, mens dit barn helst vil hjem på sofaen og slappe af.

Så hvad stiller du op?

Det handler meget om at finde en gylden middelvej. Vi må ikke at havne i situationer, hvor vi fastlåser os selv og vores børn i at, vi ikke er sådan nogen, der har legeaftaler. Men at vi heller ikke prøver at følge med de andre børn og deres mange legeaftaler…

Det handler om at finde ud af hvad der kan være ok for dit barn. For nogen er det nemmest på udebane, andre på hjemmebane. For de fleste er det nemmeste et helt tredje og neutral sted, som legeland, svømmehal, i skoven, ved stranden, i biografen, til bowling eller på tur med løbehjul.. Det hvor ingen er “værter” og der ikke er nogen udfordringer med hvem der må lege med hvad…

Find din vej i det. Det vigtigste er at du ikke presser så meget på at dit barn konstaterer at det vil det aldrig igen. Det handler om at skabe nogle få men gode oplevelser. Det er ikke antallet af legeaftaler, der har betydning.

Dilemma 2: Skal du forsøge at undgå konflikter og vredeudbrud?

Livet med et viljestærkt barn betyder et liv i ekstremerne. Derfor vil der for de fleste være både konflikter og vredes-udbrud. Vi kan gøre en masse for at undgå dem. Vi kan aflede og lade være med at sætte grænser.

Men er det så vejen frem? Nej det er det ikke og det vil det være for de færreste på længere sigt. Vi kan måske lykkedes med det periodes vis, hvis vi er udfordrede eller pressede, som forældre. Men hvis vi vil være forældre på en bæredygtig vis, er det ikke vejen frem.

Det der sker hvis vi slipper alle vores grænser og værdier og afleder og distraherer er, at vi som forældre kommer på totalt overarbejde. Du skal hele tiden være på forkant, være forberedt på det værste. Og det er simpelhen en udmattende vej at gå.. Det handler om, at vi som forældre finder en balance i at give plads til vores børn, til at rumme dem, hjælpe og støtte dem.

Men vi skal være super opmærksomme på ikke at komme til at glemme os selv…

Dilemma 3: Skal du tage på ferie vel vidende, at det ikke er nemt?

Ferier og nye steder kan være en udfordring for viljestærke. Og igen her handler det om at vi finder nogle destinationer, hvor alle i familien oplever at det er ferie.

En fast destination i stedet for rundrejse oplever mange er en løsning. En ferie i sommerhus, hvor måltiderne kan nydes på den måde der passer dig og din familie. Hvor der er plads til hygge, når børnene er faldet til ro, måske i en stue med brændeovn, .


Hvis du elsker ferie og rejser er det vigtigt, at du ikke stopper med det, selvom det kan skabe nogle nye udfordringer. Og så længe du er forberedt på at det ikke bliver en ferie med lutter glade, søde og taknemmelige børn 24/7, som de fleste af os tror, det er for andre, og destinationen er lavet, så den passer både børn og voksne.

Dilemma 4: Skal du forklare dit barn at det er anderledes/viljestærk

Jeg får ofte spørgsmålet og det korte svar er: Nej! Og nu skal jeg fortælle hvorfor. At dit barn er viljestærk er en gave for dig at vide. På den måde kan du møde dit barn på en hensigtsmæssig måde. Du kan bruge det som en støtte og en hjælp til at finde din vej i forældreskabet.. Når du går den vej, som dit barn vil trives med, så har dit barn ikke brug for at vide at det er viljestærk.

Det er vigtigt at vi ikke giver vores børn et label, som de skal slæbes med resten af livet..Du kan fint tage snakken med dit barn om at det er unikt og alle børn er unikke. Og samtidig tale om at alle børn har noget de er smadder gode til og alle børn har noget de skal øve sig på…

Dilemma 5: Skal du tvinge til børnefødselsdag?

Vi ønsker alle at vores børn skal være en del af fællesskabet og derfor kan fødselsdage være svære at have med at gøre. Løsningen ligger i at give dit barn følelsen af at være med til at finde en løsning.. For mange viljestærke kan 4 timer med masser af larm og sukkervilde børn være for lang tid at komme igennem igennem.. Og det vil kunne være det der gør at de ikke har lyst til at tage med…

En måde at lette det at komme afsted kan være at give dit barn din barn en mobil med, og aftale at når de gerne vil hjem, kan de ringe og så kommer vi og henter.. Du kan inden dit barn drager afsted aftale, hvad i så skal sige, når i kommer og henter… Hvis dit barn ikke er gammelt nok til en mobil, så aftal med forældrene, der holder festen om de vil hjælpe med at ringe hjem, når dit barn spørger om det…

Vores børn øver det sociale og venskaber, og det er vigtigt at de får gode oplevelser og ikke oplever fester og fødselsdage som en pligt.

Dilemma 6: Skal du presse på eller lade helt være?

Det handler om balance og om at vi som voksne omkring vores børn støtter dem i at holde døre åbne. Viljestærke børn kan have en tendens til at lukke døre, og når de først er lukkede, så er de virkelig lukkede. Og derfor kan vi være opmærksomme på at holde dørene lidt på klem for dem. Så når de får lyst til at kigge ind ad en dør, så er det ikke så svært, for vi har hele tiden holdt den lidt åben for dem. Mon det giver mening?
Jeg kommer lige med et eksempel.. Dit barn siger: Jeg hader svømning, jeg hader min underviser, jeg vil aldrig mere til svømning (dør lukkes) Så kan du sige: “Ok, jeg kan hører at du ikke har lyst til at komme til svømning idag. Det er ok. Det kan være du får lyst igen en anden dag.” (Dør holdes på klem)

Så som du nok kan læse er livet med et viljestærkt barn alt andet end kedelig!

P.S Ønsker at få de bedste værktøjer til at hjælpe dit viljestærke barn, kan lydbogen om viljestærke lande i din indbakke om 2 sek.. du hapser den her


P.P.S. Er du i tvivl om du har en viljestærkt barn, kan du tage test viljestærk her..

Særligt sensitiv og viljestærk

Særligt sensitiv og viljestærk?

Særligt sensitiv og viljestærk?

Vores billede af de viljestærke børn bliver ofte at det er nogle børn der råber og skriger. Måske har armene over kors, laver ballede og er umulige at være sammen med.

Men det virkelige billed er ofte ret anderledes. De er nemlig både særligt sensitive og viljestærk.

Rigtig mange viljestærke børn har en power i sig, de er chamerende, sjove, kreative, opfindsomme, nysgerrige. De tænker ud af boxen og går langt for det de synes er vigtigt. De kæmper længere end den mest veltrænede maraton løber vil kunne holde til..

Det er ikke nødvendigvis barnet der ligger og skriger i Netto, eller barnet som kommer op og slås i skolen.

De viljestærke børn er børn med et stærk sjæl/kerne. De har en indre bevidsthed, men samtidig har de også en sensitiv side,

Derfor kan livet med at viljestærk barn ofte også føles som et liv i ekstremerne. Der er både power og sårbarhed. Det kan være svært at finde et sted hvor begge verdener kan støtte hinanden. Et sted hvor både poweren og sårbarheden kan blive til en styrke i livet..

Poweren bliver ofte brugt som et skjold for det viljestærke barn kan beskytte sig og passe på sig selv. De mærker tydeligt hvad der er ok og hvad der ikke er ok for dem. Derfor hvis en legeaftale ikke føles ok, eller overskuddet til det ikke er der, er det ikke til debat..

Men med både power og en fantastisk tuning ind på både sig selv og andre, er de viljestærke en kæmpe ressourse for vores samfund.. De er igangsættere og iværksættere. De er gode mennesker og de har hjertet med i alt hvad de laver. De er opmærksomme på deres omgivelser og ved hvor vigtigt det er at vi er i omgivelser, der er sunde for os.

For er der nogen, der reagerer på usunde omgivelser, så er det det de viljestærke. De kan fx på en lærer der ikke kan li dem, en bedstemor der gerne lige vil rette dem til, en kammerat der ikke er til at stole på, et hjem hvor forældrene ikke ser viljen som en styrke, men som en byrde..

Så viljestyrken og sensitiviteten går ofte hånd i hånd og bliver hinandens hjælpere i livet…


Er du i tvivl om dit barn er viljestærk så tag testen her

Ved du bare at dit barn er viljestærk og har brug for hjælp, så snup bogen: Slut fred med dit viljestærke barn og dig selv! Gør som 3000 familier og Slut fred nu.

Viljestærk forælder.

Viljestærk forælder, er du mon det?


For nylig fik jeg et spørgsmål fra en mor.

Hun spurgte, hvordan hun kunne vide om hun selv er en viljestærk forælder. Hun er ikke i tvivl om, at hendes barn er viljestærk. Men kunne ikke helt gennemskue, om hun selv er. Så derfor kommer dette blogindlæg. For det er ikke første gang jeg er blevet spurgt om det…

Viljestyrken i din barndom

Der er selvfølgelig ingen regler uden, der er undtagelser. Men jeg vil alligevel sige at ofte, hvis der er et viljestærk barn i familien, så er en af forældrene det også. Det der er lumskt er, at viljestyrken hos forældre kan se forskellig ud. Det kommer an på hvordan den viljestyrke blev mødt, da du selv var børn. Den kan fx. være blevet mødt, som nedenstående…

 • Viljestyrken kan i din barndom være blevet lukket ned og gemt væk. Dvs. hver gang du viste poweren, kæmpet for noget eller blev vred, så blev du sendt på værelset eller fik at vide at den opførsel ikke var ok. Måske du fik oplevelsen af at være forkert og slet ikke at blive forstået.
 • Du er vokset op ret frit og du fik plads til at være dig og fik en masse frihed til at lave de ting, der interesserede dig. Når du blev vred eller sur blev der ikke gjort det store nummer ud af det…

Hvordan viljestyrken viser sig nu, hvor du er blevet forælder?


Hvis vi der nu er forældre idag har haft en af ovenstående barndomme, så vil det komme til udtryk i den måde vi, som forældre kan møde vores viljestærke barn på…

Kort fortalt.

Hvis du selv som barn er blevet mødt i din viljestyrke, vil du have nemmere ved at møde dit barns viljestyrke naturligt.

Men hvis du ikke er blevet mødt naturligt ift din viljestyrke som barn, vil du blive ekstra udfordret ved at have et viljestærk barn.

Og så tænker du sikkert, hvorfor dog det? Men det skal jeg forklare, du skal bare lige hænge i, for det bliver lige lidt kompliceret…

Det, der sker når dit barn bliver smadder vred, nægter at gøre det du ber om, taler grimt til dig, gør som det passer han/hende eller når dit barn har en dag med surhed hele dagen… Alt det har du lært og er blevet lært i din barndom, at det er forkert og at det skal gå væk, ja, måske ind på værelset.. Så nu står du og skal hjælpe dit barn, som råber og skriger og indeni er du måske ved at gå i panik, fordi du aldrig selv har lært hvordan du dealer med din power og din vrede.. Så når du står med dit barn som reagerer, så kommer alt dit gamle shit væltende frem i dig..

Så tilbage til spørgsmålet om hvordan du ved om du er en viljestærk voksen?

Der er to muligheder..

Du kan have en oplevelse af at du var stille og nem som barn, men samtidig kan du huske at du ikke følte dig forstået.. så selvom du havde en power i dig, så viste du den ikke til noget, fordi den af dine omgivelser blev gjort forkert…

Eller

Du voksede op og havde hele tiden bare tær og lavede en masse skøre ting. Du blev vred og var svær at styre. Dine forældre vidste at du var unik og havde en power i dig…

Så du kan have været en nemt, tilrettet viljestærk barn, som nu idag er forælder og hvor du kommer til at råbe, skælde ud og flippe, selvom du egentlig tænker dig selv, som et nemt menneske..

Du kan være vokset op, hvor du blev mødt med en naturlighed ift din viljestyrke. Blev mødt i dine ønsker og ekstreme kæmpen for det der var vigtigt for dig. Og nu er du forælder, og du er ok med dit barns viljestyrke og kan møde den naturligt…

Så spørgsmålet er nu, er du mon en viljestærk forælder? Hvad tænker du?

P.S. I Klub Viljestærk – Helle for dig! er et af temaerne: Hvad gør du, hvis du er en viljestærk forælder til et viljestærkt barn..Her får du nemme simple værktøjer til at skabe et tæt relation til dit barn… Yes, lad mig komme med i Klubben

Det hårdeste ved at være forælder til et viljestærkt barn!

Det allerhårdeste ved at være forælder til et viljestærkt barn!

Det nok allerhårdeste ved at være forælder til et viljestærkt barn!

Der er så mange gaver ved at have et viljestærkt barn og dit barn har uendeligt mange ressourser og fantastiske egenskaber.. men men men.

Men, der er også alt det du gør behind the scene, som omverdenen ikke ser og ikke kan se, fordi det hele sker i hjemmet…

Udfordringen er at dit barn hiver alle sine styrker og kvaliteter frem, når han/hun er udenfor hjemmet. Dit barn opfører sig fint, er velopdraget og endda også sød og empatist uden for hjemmet. Skolen eller måske institutionen fortæller om hvordan alt går smadder godt…

Men, det du oplever i hjemmet er noget helt andet. For hjemme hos dig læsser dit barn af. Det tømmer simpelhen lortesækken, for alt det, der er samlet op ude i den store verden, væk fra dig. Og når sækken bliver tømt lyder det ikke altid lige kønt.

Det kan komme til udtryk som banden (og ikke bare shit og sgu, men de helt store bandeord, som fx fuckingslortemor..),  eller dit barn slår dig eller en søskende eller kaster med ting. Og det med at hænge jakken på plads eller stille krav til dit barn er næsten som at skulle præstere at flyve til månen og hjem igen.

Og alt efter hvor meget, der er i sækken tager det tid af læsse af…

Mens det står på, må du finde energi og overskud til at sørge for, at dit barn kommer igennem det på en ok måde for alle.  Så du får rummet og støttet dit barn i, at det er ok og at du er der for ham/hende.. Du sørger måske for lidt at spise og noget at drikke, en sofa og et tæppe. Måske et Anders And blad eller en ipad…

Du gør det og jeg ved du kan klare det.

Og velvidende at det hele starter forfra hver gang du sender dit barn (godt opdraget, empatisk, sød og samarbejsvillig) ud i den store verden, så gør du det…For du ved samtidig også at dit barn hygger sig når han/hun kommer ud i verden og oplever noget udenfor hjemmet i ny og næ..

Noget handler selvfølgelig om, at vi som forældre må være opmærksomme på, hvilke omgivelser vores børn tager ud i. Og hvor de skal hen og med hvem, ja og hvor lang tid. Er de utrygge, så kan vi beskytte dem fra det og finde andre veje. Vi må overveje om det at overnatte på koloni, hos bedstemor kan blive en god oplevelse, om legeaftalen er hos den rette legekammerat. Ja, der er mange ting vi kan være opmærksomme på…

Men når det så er sagt. Så er det svært at undgå at dit barn tømmer lorte-sækken hos dig..

Det vigtigste er at du ved:

 • Du har opdraget dit barn godt, for alt det han/hun kan har barnet lært hjemme.
 • Du er ikke den eneste der oplever det her og det er ikke fordi du gør noget forkert.

Tværtimod. Dit barn læsser af hos dig fordi du er dit barns sikkerhedsnet.. så du har skabt et trygt hjem for dit barn.. så se tømning af lortesækken som en kærligheds og tillidserklæring til lige præcis dig

Husk det <3

P.S.  Vidste du, at jeg har lavet et forløb.. Et online forløb om at slutte fred med dit viljestærke barn kombineret med en individuel session på 60 min.. Under forløbet bliver du klædt på til at stå i alverdens mulige situationer, der opstår når vi er forældre til et viljestærkt barn og samtidig får du luget ud i alle de udfordringer, der opstår lige netop hjemme hos jer.. Ja tak, jeg vil gerne læse mere..


Dit viljestærke barns styrker!

Dit viljestærke barns styrker, som ingen kan se!

Dit barns styrker…

Kender du det?

… du har knoklet, kæmpet, arbejdet med dig selv, søgt info om dit barn. Du har været virkelig meget igennem, som forælder til dit viljestærke barn. Men du vil ikke give op. Du vil rumme og acceptere dit barn… Ja, jeg kunne jo skrive, du har kæmpet hårdt for at slutte fred med dit viljestærke barn og dig selv som forælder. Og det går egentlig meget godt.

Der er stadig perioder, hvor du har lyst til at kaste barnet ud af vinduet, aftener hvor du græder af frustration eller afmagt over, at forældreskabet bare er alt for svært og kompliceret… Men du har også mange dage, hvor du lykkedes med at møde dit barn og rumme det. Se alle styrkerne i dit barn …

Så langt så godt!

Ja, sorry, nu kommer men’et.

For én ting er alt det, du har fundet ud af i hjemmet og alle de justeringer, du har fået lavet, så styrkerne i dit barn kommer i spil.. Noget andet er hele den store verden uden for hjemmet…

Det er her, det kan trække tænder ud.

For her har de ikke den viden, du har, og heller ikke det kendskab til dit barn, som du har.

Det kunne være hos bedsteforældre, i skolen, i børnehaven, til fritidsinteresser, på koloni, med veninden, ja, alle steder hvor dit barn opholder sig uden for hjemmet

Så hvad stiller vi så op?

Det kunne fx være, når du henter dit barn og en af pædagogerne fortæller dig, at dit barn:

 • er meget bestemt
 • gerne vil bestemme
 • siger meget kraftigt fra
 • ikke finder sig i noget…

Og ja, lad os lige kigge på det… hvor mange af os voksne, der nu er forældre, ville ikke kunne lære noget af det. Altså af at kunne sige mere fra engang imellem. – Og hvornår er det egentlig blevet en udfordring eller et problem, at børn er bestemte, siger fra mm.?

Men det ved du jo. Det er bare ikke alle, der gør det..

Og hvad når tante fortæller dig, at du nok skal stramme lidt op og være mere konsekvent, for ellers går det da helt galt med at styre og bestemme..og hvordan skal det dog ikke også blive, når han/hun bliver teenager..

Og hvad når bedstemor mener, at hun nok på bestemt vis kan lære dine børn at opføre sig ordentligt, og dine børn så ender med ikke at ville være sammen med hende…

Og hvad så, når du fortæller om vreden og viljen i dit barn til en god veninde, og hun straks siger.. jamen måske har han en diagnose…

Jeg kunne desværre blive ved…

Så hvad stiller vi op?

Det handler som step et om, at vi som forældre har sluttet fred med os selv og med vores børn. Når du ved, at det du gør og den forældre du er, er den rette for dit barn, så vil det være nemmere for dig ikke at tage det ind. Eller i hvert fald ikke at blive ramt og usikker…

Men hvad siger vi så?

Til pædagogen kan vi sige: Ja, det har jeg godt opdaget og vi øver os på, hvornår det bare er fantastisk at kunne sige fra, og hvornår modtager ikke altid kan modtage meget kontante svar.. Men hun er jo heldigvis kun 4 år gammel, så det skal hun nok få lært. Vi er obs på det, så tak for info … og så går du smilende hjem..

Det vigtigste er, at du ikke går i forsvar, eller begynder at forklare eller undskylde.. Lyt, anerkend at det er sådan de tænker, og vid at det er ok, at du ser det anderledes…

Hvad så med bedste?

Tal med bedste. Fortæl at du ved, hun gerne vil hjælpe. Du ved, at hun gerne vil hjælpe dig med at gøre livet lettere for dig ved at opdrage på børnene…Men fortæl at det ikke er en hjælp. Den største hjælp for dig ville være, at hun viste dig tillid til, at du kan klare opgaven som mor, og at hun kan aflaste i ny og næ ved at være sammen med børnene uden at skulle ændre på dem…

Hvad med veninden?

Her kan svaret være: Jeg ved godt, at det lyder vildt nogen gange, når jeg fortæller om vores liv og børn.. men mine børn er unikke og kræver noget helt særligt, og heldigvis har jeg fundet ud af, hvad der virker for os, det meste af tiden..

Så i bund og grund, så handler det om, at du føler dig ok, som den forælder du er.

Og samtidig accepterer, at der er mennesker ude i verden, der aldrig kommer til at se dine børn med dine øjne. Men det er ok.

P.S Jeg ved, at en af de største udfordringer ved at være forældre til et viljestærkt barn er ensomheden.. Ensomheden ved ikke at føle sig forstået, når vi fortæller om vores børn og vores hjem.. Og derfor har jeg lavet en online klub: Klub Viljestærk- Helle for dig! Her har du helle.

Der er ingen, der dømmer dig og du bliver i den lukkede FB gruppe mødt af de mest fantastiske og rummelige forældre til viljestærke børn. Og så får du samtidig et tema hver måned og indtil videre ligger der temaer om bl.a. Dit barns vrede, selvfølelse, putning, grænser og grænsesætning… Du er så velkommen i Klubben.. Ja, tak. Jeg vil da vide mere om den Klub

P.P.S. Tak til dig søde Frejamay for inspiration til at skrive dette blog post.. ja, og for grin og smil.. og hvis du vil grine og blive inspireret af skønne Frejamay, kan du hoppe over på hendes blog

Viljestærke barn og putning!

Viljestærke børn og putning!

Viljestærke børn og putning!

Nu skal du høre om en helt almindelig putteseance i et hjem med et viljestærkt barn..

Er du klar?

Jeg kalder det for cirkus ved puttetid og det er ikke for svage sjæle…

Klokken nærmer sig puttetid og du siger nu højt til dit barn, at det er ved at være tid til at gøre sig klar til at komme i seng. Du siger det god tid, fordi du som en sød og velovervejet forælder ved, at det er bedst at dit barn lige har lidt tid til at vænne sig til tanken om at skulle i seng..

Og det er så her jeg kalder cirkusset går igang!

For selv om dit barn måske har kedet sig det meste af dagen og ikke rigtig har gidet noget, ja, så er der nu ikke grænser for hvor meget kreativitet og opfindsomhed der udspiller sig. 

Kender du det?

Så du er tålmodig. Du giver plads til lige at dimse færdig med den lille ting, men så skal I også videre ud på badeværelset og have tøj af og børstet tænder…

Nu er I endelig på badeværelset, men så annoncerer barnet, at det er tørstig og vil kun drikke vand af en kop i køkkenet.. Så nu videre til køkkenet.. Der drikkes..

Men så går turen også tilbage til badeværelset. Men på vejen støder barnet lige på en lego ting og så skal den sidste klods lige sættes på.. og hov ups, så faldt en anden klods af..

Og nu er du ved at være træt og miste tålmodigheden, så du siger at det kan vente til imorgen.. Men nope. Det skal være nu.. Og så tænker du sikkert at det er nemmere lige at bruge tid på at sætte den klods på end det er at tage en halv times lang vredes-udbrud.. Så klodsen bliver sat på og nu går det videre til badeværelset…

Nu har dit barn tøjet af og efter nøje præcision er der kommet vand og tandpasta på tandbørsten, og nu børstes der tænder… Der er håb forude tænker du sikkert nu…

Men ak.. lige som I er færdige kommer det:

JEG ER SULTEN!

Og nu er det som om at der bare ikke er mere tilbage på energi og overskudskontoen, så nu bliver du lidt skarp og siger: “Ej, det er simpelhen et dumt tidspunkt og nu skal du altså I seng…”  Men du ved samtidig også at dit barn ikke kan sove, hvis det er sulten, så nu går I sammen lange tunge skridt til køkkenet og efter en længere diskussion spiser dit barn en portion havre-gryn.. Og det mens dit barn fortæller dig, at han/hun altså ikke kan li, når du taler med sur og hård stemme. Og dertil svarer du, at du er træt og klokken er mange…

Og ja, jeg kunne blive ved.. på et tidspunkt ender dit barn inde i sengen og du lander lidt efter totalt udmattet i sofaen.

Men du klarede det endnu en aften. Og hvis det skal sammenlignes med noget må det være en maraton du præsterer der.  Og du gør det igen imorgen..

Og dette er den korte version. Den kunne godt forsætte med alle diskusionerne og ting der skal fortælles, når først dit barn er landet i sengen, men dem springer jeg over i denne omgang.

Det er fortællingen om putningen, som jeg hører om gang på gang, så hvis du tænkte at det kun var hjemme hos dig, det var sådan så ved du nu at det er det ikke..

P.S. Derfor er det heller ikke underligt at et efterspurgt emne i Klub Viljestærk- Helle for dig! Er Viljestærke og putning! Så selvfølgelig er et af temaerne i klubben netop Putning.. du er velkommen til at tjekke klubben ud her..

P.P.S. Eller hvis du er i tvivl om du har et viljestærkt barn, så kan du tage min test her…

Klub viljestærk

De oversete gaver ved at være et viljestærkt barn!

Hvis du har et viljestærkt barn, kan det sikkert til tider være svært at få øje på fordelene ved dit viljestærke barn. Og det betyder heller ikke at det ikke er benhårdt at være forældre til et viljestærkt barn. Det betyder bare at der også er mange fine gaver at hente. Der er nemlig gaver ved at være et viljestærkt barn. Så stay tuned.

Dit barn mærker sig selv og sine grænser tydeligt

Dit barn mærker tydeligt, hvad der føles ok og hvad der ikke føles ok. Så når de giver udtryk for at de er mætte, så er de mætte.  Er de trætte, så er de trætte. Er de sultne, ja så er de sultne. Fryser de ikke, ja så fryser de ikke. Har de ikke overskud til en legeaftale siger de nej. Føler de sig utrygge ved at blive passet af andre, er det nærmest umuligt at det kommer til at ske.

Gaven:  Viljestærke lader ikke deres grænser overskride

De lever i nuet og kun nuet eksisterer

Det vi som forældre skal være opmærksomme på er at de lever i nuet. Så derfor når vi taler om behov, så er det nu. Vente til imorgen, når det er idag at de vil have is, er nærmest en umulighed. De kan det rigtig mange har brug for at træne, nemlig at være tilstede lige nu og her.

Gaven: Viljestærke er nærværende og tilstede i nuet

Dit barn er vant til at gå egne veje også selvom andre måske tænker, at de er åndsvage

Viljestærke børn søger ikke efter nemme løsninger, for nemme løsninger er som det lyder nemlig for nemme. De søger udfordringer, læring, eksperimenter. De undrer sig og stiller spørgsmål ved PLEJER og SÅDAN ER DET BARE.. De tænker ud af boxen og tør hvor andre tier eller tøver. Det er ikke fordi de er iscenesættende, det er mere et indre drive..

Gaven:  Viljestærke tør gå imod strømme og tør gå egne veje. De går langt for det der er vigtigt for dem.

Dit barn har en stærk bullshit-detektor

Viljestærke børn kan du ikke løbe om hjørner med. Du kan ikke sætte et smil op og sige at du ikke er vred, hvis du inderst inde er vred. Den går ikke. Du kan ikke sige at alt er ok, hvis det ikke er. Det opdager de.

Gaven: Dit barn er smadder kompetent til at læse sine opgivelser og sine medmennesker, og gennemskuer uærlige mennesker på et sekund


P.S. Hvis du har et viljestærkt barn og du kæmper eller ønsker at finde hjælp eller mere viden, så er du havnet det rette sted… Du kan gøre som 3000 andre og få hjælp til at slutte fred ved hjælp af min bog: Slut fred med dit viljestærke barn og dig selv! .


Eller du kan tage testen og finde ud af om du mon har et viljestærkt barn her.


gaven ved det viljestærke barn.

Viljestærkt barn. Hør om gaverne ved at være forælder til et..

At være forældre til et viljestærkt barn er hverken lutter lagkage eller nogen dans på roser, men der er gaver. Bliv hængende lidt, så skal jeg fortælle mere om gaverne…

Du bliver udfordret døgnets 24 timer.

 • Du tager mange beslutninger i løbet af en dag og ofte med lynets hast
 • Planlægger så dit barn ikke bliver hverken alt for sulten eller træt
 • Doserer oplevelserne så der ikke sker for meget oven i hinanden
 • Du stiller op til en shit-storm af gloser, når dit barn er udfordret
 • Du opfordrer til legeaftaler og fritidsinteresser, selvom du ved at det er ret meget op ad bakke
 • Du arrangerer hyggelige ture selvom om risikoen for at det ender i ragnerok er stor
 • Du laver aftensmad velvidende at dit barn sikkert ikke synes at det lige falder i deres smag
 • Du inviterer dit barn på en is og bliver skældt ud over at du sagde stop ved 3 kugler
 • Du siger godmorgen og smiler til dit barn men ved aldrig helt hvad der venter dig
 • Du kæmper for at holde tålmodigheden når det tager en evighed at putte

Og jeg kunne blive ved!

Du gør simpelhen så meget og får ikke altid anerkendelse for det vildt store stykke arbejde du gør for dit barn..

Men gaverne er der, vi skal bare kigge lidt dybere for at finde dem.

Det jeg elsker ved forældre til viljestærke, er at de

 • er rummelige
 • er ydmyge
 • dømmer ikke andre
 • er nysgerrige
 • elsker deres børn selvom de ikke altid er nemme at leve sammen med
 • kigger forstående på andre forældre når de står med et frustreret barn i enten supermarkedet eller i børnehaven.
 • forstår når en forælder siger at deres barn ikke kan lege fordi de er trætte
 • ved når deres børn er vrede og bander, så har de brug for dem
 • når de ser en anden forælder, der skælder ud, så kigger de med empatiske øjne og tænker at det har været en hård dag
 • når de møder et barn der ikke vil hilse eller give krammer, så smiler de og siger sødt hej

Alle disse punkter er gaverne ved at have et viljestærkt barn. Du bliver et rummelig, nysgerrigt, forstående, omsorgsfuldt, empatisk ikke dømmende menneske.

Og ja, jeg ved godt at du nu tænker, at du jo ikke hele tiden er som de ovenstående punkter, at du også har dage hvor du er så presset at du skælder ud og siger alle de ting, du ved du ikke burde. Det ved jeg godt.

Når du er forældre til viljestærke børn bliver du simpelhen trænet i dagligt at rumme, forstå og være nysgerrige. Og disse kvaliteter som forældre er så smadder vigtige for vores børn. For hvis de bliver mødt med nysgerrighed og rummelighed, så bliver de mødt åbent og vokser op med at blive lyttet til..

Men jeg ved også at du gør dig umage og du hele tiden hiver dig selv op og kommer på banen igen, som den gode udgave af dig..Så gaverne er bare ikke altid lige kønt pakket ind og nogen dage kan det måske føles som en meningsløs opgave du er sat på… Men gaverne er der! Husk altid det.


P.S Jeg har lavet Klub Viljestærk- Helle for dig! hvor du bliver klædt på til at stå i de udfordrende situationer med dit viljestærke barn.. i klubben er der temaer om fx. Dit barns vrede og hvad gør du! Selvfølelse, hvordan giver du dit barn en god selvfølelse.. du er velkommen til at læse mere om klubben her, eller hvis du er i tvivl om du har et viljestærkt barn, kan du tage testen her

Viljestærk og jul!

Den hårde glade juletid med dit viljestærke barn!

Nu er det december måned. Og december betyder hygge, glade børn, klippe-klistre, bagen kager, tage på julemarkeder og en masse andet julegejl…

Men ikke for alle!

Familielivet med et viljestærkt barn kan være en udfordring i løbet af året. Og mange får lige med hiv og sving det hele til at gå sådan bare nogenlunde. Andre opdager ikke, hvor meget du kæmper og hvor udfordrede i er i hjemmet. Måske føler du ensomheden i ikke helt at finde andre, der kæmper sådan i familien, for når du fortæller hvordan det er hjemme ved dig er der ingen, der forstår…

Men så kommer julen og december.

Så nu er der forventninger og masser af ting der skal nåes. Gaver der skal købes. Og ikke mindst har du sikkert et stort ønske om at december skal blive hyggelig for dig og dine børn.

Men børnene er ikke helt med på den idé.

Tivolituren går op i hat og briller. Når i prøver at bage kager bliver det mest af alt en kamp, mere end en fornøjelse. Klippe-klister bliver mere kasten med papir og sure børn, fordi saksen ikke vil, som de vil. Pakkekalenderen er børnene måske også utilfredse med, børn der bliver skuffede over ikke at få en rumraket i julegave og diskussionen om 4 æbleskiver til dessert kan være uendelig… Og jeg kunne desværre blive ved!

Nu skriver jeg ikke alt det her for at du skal miste modet, jeg skriver det så du ved, at du ikke er alene.

Du er ikke den eneste, der sidder om aftenen med tårer i øjnene kigger på andres billeder på de sociale medier af den hyggeligste december.

Jeg ved du gør så meget for dine børn, men jeg ved også, at dine børn ikke altid giver dig en medalje for det. Tværdigmod, så får du sikkert så mange grimme gloser og måske slag, så du bare tænker at dine børn er bedre tjent uden dig.

Men det er de ikke, og det du gør kommer de til at sætte pris på. De kan bare ikke lige nu!

Når alt det så er sagt, så er der en vigtig ting, at vi som forældre kan være opmærksom på i december måned..Når vi er forældre til viljestærke er øvelsen at VI finder hyggen, nydelsen og roen hos os og i os, og gør det der lader os op…

Så måske prøv i denne december at lave det jule-halløj, som du synes er hyggeligt, tag de steder hen, hvor du tænker, der er et hyggeligt julemarked. Gør tingene fordi du har lyst, og ikke for at gøre dine børn tilfredse. Din vigtigtste opgave er at holde dit bæger, i hvert fald halvt fuld, hvis ikke mere. Sådan så du kan stå i det du skal stå i med dine børn!

Pas godt på dig.

P.S. Og det kan du altsammen lære lige nu i Klub Viljestærk – Helle for Dig! Hvor du får styr på julen og december måde, og du bliver klædt på til at gå julen og december i møde med ro i sindet.. Lyder det ikke nemt?

Det er det også. Det handler bare om at vide hvordan.  Julefred for 149,- jeg vil med…