Pytknap

Pyt-knappen! Og hvad alt for få ved om den!

Pyt-knappen!

Hvad alt for få mennesker ved om pyt-knappen!

 

Pyt-knappen, måske har du hørt om den i dit barns skole eller institution.  Eller måske bruger du den hjemme, fordi det bare lyder som en smadder god idé at skabe fleksible børn eller børn, der bare siger PYT.

 

Men, noget de fleste ikke ved er, hvad pytknappen kan være med til at gøre.

 

Vi har alle en pytknap i os selv og den skal vi selvfølgelig arbejde med. På den måde kommer vi ikke til at bruge alt for meget tid og krudt på ikke vigtige ting.  Vi bruger heller ikke tid på noget vi alligevel ikke kan ændre på. Der kan det være så fint at bruge sin egen pytknap.  Vi kan øve os på bevidst at skrue op og ned for vores egen pytknap.

 

Men det vi har gang i nu med pytknappen er, at vi er ovre og ”rode” med andres pytknap og mest ved børns. Og det er der den pytknap bliver farlig. Vi fortæller barnet, at det skal trykke på pytknappen og komme videre. ”Det var ikke så slemt, så tryk på pytknappen”, ”Du slog dig næsten ikke, så tryk på pytknappen” ”Han tog din bil, find noget andet og lege med og tryk på pytknappen”, ”Du tabte din perleplade og den gik i stykker, så lav en ny og tryk på pytknappen!”

Og jeg jeg kunne blive ved. Du finder et  kapitel om pytknappen i min bog: En vellykket familie- er sjældent særlig køn!

 

For hvordan kan vi vide om det er tid at sige pyt eller ej. Hvordan kan vi vide om en tilsyneladende lille hændelse, som vi siger barnet skal sige pyt til, faktisk føles som noget ret stort for barnet. Og hvordan skal børn have tillid til at det de mærker altid er sandt, hvis vi fortæller dem, at det er os voksne mennesker der styrer den pytknap?

 

Jeg ønsker, at børn skal vokse op og have tillid til, at det de oplever, føler eller mærker altid kun kan være sandt.

 

Det skal vi aldrig som voksne, hvad enten vi er forældre eller fagfolk sætte spørgsmålstegn ved. Og det er derfor, at det er så vigtigt, at vi får fokus på pytknappen og dens udbredelse i de danske hjem og institutioner.

P.S Du kan iøvrigt hvis du vil læse mere hapse min nyeste bog, En vellykket familie- er sjældent særlig køn! her

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar