Laissez faire opdragelse

Laissez faire opdragelse af viljestærke, virker det?

Vi skal først lige have slået fast, hvad laissez faire opdragelse betyder. Laissez faire opdragelse betyder på fransk at lade ske eller lade stå til. Udtrykket bruges om en børneopdragelse, hvor forældre, pædagoger og lærere ikke griber ind, vejleder eller korrigerer barnet.

Det modsatte af laissez faire opdragelse er autoritær opdragelse. Autoritær opdragelse er det vi typisk vil kalde opdragelse af den gamle skole, hvor forældre definerer regler og krav og via deres autoritet sætter det igennem.

Når vi har viljestærke børn virker sjældent hverken den laissez faire opdragelse eller den autoritære.

Men hvad gør vi så?

Vi går den tredje vej!

Det lyder meget fint, men hvad går den ud på?

Den tredje vej handler om at

  • vi skaber et samarbejde og en relation, så vores børn har lyst til at samarbejde med os.
  • vi accepterer, at alle i familien er som de skal være og ingen skal laves om. Og selvom det måske kan lyde ret simpelt, så er det ikke altid lige nemt. Specielt ikke når livet i familien ikke lige er, som vi ønsker det.
  • vi opdrager via rollemodeller. Altså, vi forældre siger og fortæller ikke vores børn, hvordan de skal være. Vi viser dem vejen, ved selv at være dem, vi ønsker vores børn skal være. Så ønsker vi, at de skal blive bedre til at fordybe sig, så går vi selv i gang med at øve os på at fordybe os. Ønsker vi, at de skal tale pænt, så må vi i gang med at øve os på at tale pænt. Ønsker vi at de skal lave legeaftaler og nyde at have venner, jamen, så må vi i gang med at vise, hvordan vi hygger os med vores venner.
  • vi aftaler og laver regler i fællesskab, så de passer til os i familien, hvor vi selvfølgelig, som forældre har lederskabet. Vi behandler ikke alle ens, men vi bliver alle behandlet forskelligt, fordi vi er forskellige
  • vi går ud fra, at når børn gør noget dumt eller noget, som umiddelbart ikke giver mening at de har brug for hjælp. Ikke irettesættelse.
  • vi lærer i fællesskab i familien. Børn er vores lærermestrer
  • vi forældre påtager os et kærligt og rummeligt lederskab

Hvis vi kan rumme og acceptere os selv ligesom vi er, kan vi også rumme vores børn lige, som de er.

Når vi går den tredje vej, så ligger arbejdet for os forældre i at være os selv. At vise vores hele og sande jeg overfor vores børn. Ingen er skyld i noget. Ingen har gjort noget forkert.

På den måde er vi hver især sat fri til at arbejde og ændre på det, der ikke føles godt eller ok længere. Ønsket om forandring kommer indefra og fra os selv. På den måde kan vi slippe skyld, skam og dårlig samvittighed og lette og frie sætte forandringen i gang, som vi længes efter..


Slut fred med dit viljestærke barn og dig selv!

Den tredje vej er en simpel vej, som du får ind under huden via bogen: Slut fred med dit viljestærke barn og dig selv! Ønsker du at få færre konflikter og vide, hvad du stiller op i de mange tilspidsede situationer, der opstår når du har et viljestærk barn, ja, og ikke mindst få et barn i trivsel og en familie, du har lyst til at komme hjem til, så kan du hapse bogen her… Ja, tak. Jeg vil gerne igang nu!

Er du i tvivl om du har et viljestærkt barn, tag testen her…

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar