Det er aldrig for sent

Er det for sent at ændre på vores familie?


Der er et spørgsmål, der med jævne mellemrum dukker op  i min indbakke, nemlig spørgsmålet: ”Min søn er nu 10 år, er det så ikke for sent at ændre på noget eller gøre noget?”

Og lad mig starte med at slå fast, at det  aldrig er for sent at skabe forandringer og lave ændringer, selvom der ikke skal være  tvivl om, at nogle ændringer er nemmere at lave, jo yngre vores børn er.

Men i virkeligheden handler det mere om måden, vi skaber forandringen på. For hvis vi ønsker at lave vores børn om, ja, så er det lidt op ad bakke, når de er større børn.

Men hvis vi i stedet tør kigge på os selv, og mærke efter hvilke forandringer, vi selv ønsker og selv har modet til at ændre ift. måden, vi er forældre på, ja, så følger børnene meget nemmere med

Hvis vi er forældre og rummer og accepterer vores børn lige som de er, og det er dér, vi lægger vores fokus og arbejder med stemningen, altså at vi er opmærksomme på at gøre det der skal til, for at vi som forældre er ok og har overskud til at sørge for at skabe en rar stemning i hjemmet. Ja, så vil relationerne ændre sig, og det er jo det, vi alle ønsker i sidste ende… Også selvom du har store eller voksne børn.

Men hvordan starter du så med det?

Jo, du starter med at sætte dig ned med et papir og en kop the eller kaffe, og så skriver du ned, hvilken mor eller far du ønsker at være mere af. Det kunne fx være tålmodig, venlig, rummelig, fleksibel, glad. Og herfra skriver du din liste…

Når du så sidder med listen foran dig med alle dine ord og ønsker for, hvilken forælder du ønsker at være mere, så tager du et ord ad gangen. Du starter fx med tålmodig! Så noterer du alt det på listen ud for ordet tålmodig, som der skal til for at støtte dig i at være tålmodig. Det kunne fx være: 8 timers søvn, sund mad, frirum til at lave noget af det jeg brænder for, aftener med vennerne/veninderne, tid til middagslur.. osv.

Du fortsætter din liste med de realistiske forslag, der skal til, for at du bliver mere tålmodig … Og det gælder ikke at sige, at du bare har brug for, at dit barn hører efter. Nope, den går ikke.

Du skal finde på noget, som du kan gøre for dig og som ikke er afhængigt af noget, andre skal gøre…

Så går du videre til søvn. Nu handler det om at finde så mange gode ideer til, hvordan det kan komme til at lykkedes at komme tidligere i seng og få otte timers søvn….

Og sådan arbejder du dig stille og roligt igennem listen og får lavet din egen liste af handlingsmuligheder og løsninger på dine udfordringer.. og derfra er det bare at sætte i sving. Og start altid med de simple forslag. Dem, hvor du har en oplevelse af, at dem kan du da nemt lige ændre på. Gør ikke det hele på en gang, men tag dig tid.. Måske over den næste måned eller to..

Så nej, det er aldrig for sent at ændre på noget i familien..

God fornøjelse

P.S… Hvis du har brug for støtte til at skabe forandring, så tjek min nyeste bog ud: En vellykket familie- er sjældent særlig køn! tager dig på en rejse i at stå skarp i dig selv, som forælder. Og samtidig bliver du klædt på til alle hverdagens udfordringer og konflikter, som nu engang opstår i familie… Du finder den på alle biblioteker eller kan købe den her

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar