Drengen, der kaldte sin kammerater for røvhul!

Jeg var i sidste uge på besøg i 5 klasse, hvor fokusset var konflikthåndtering…

I klassen sad en dreng, som blev nævnt ved navn i nærmest alle konflikterne.. Ligefra at råbe ”røvhul” til en af klassekammeraterne, til at komme op og slås ude på fodboldbanen…

Her sad drengen så, midt i klassen og blev mere og mere stille.

Når jeg taler om konflikthåndtering, kommer jeg også omkring emnet kommunikation. Hvordan får vi sagt tingene til hinanden.

”Hvordan får jeg fortalt min kammerat, at han skal stoppe, når han gør noget, som jeg ikke vil have?”. ”Hvordan får jeg sagt til min sidekammerat, at jeg ikke kan koncentrere mig, når han sidder og banker blyanten ned i bordet?” etc.

 Jo, det vi kan være opmærksomme på er, at når vi siger noget, skal vi have fokus på det andre gør.. Altså: ”Jeg har svært ved at koncentrere mig, når blyanten larmer. Jeg vil gerne have at du stopper med det.. vil du det?”.

 Eller: ”Jeg bliver ked af det, når du slår mig ude på fodboldbanen, vil du ikke stoppe med det?”

 Fokusset er, hvordan får vi sagt noget svært til en anden om det, de gør, uden vi får sagt, at de ikke er ok, som dem, de er…

Ek: ”Du er også bare smadder dum, når du slår ude på boldbanen” eller ”du er ikke en god ven, når du kalder mig et røvhul”.

 Tilbage til drengen i 5.…når han spiller fodbold, vil han så gerne vinde, at han går all in. Og når han går all in, så betyder det, at han kæmper med alt, hvad han har i sig for at vinde. Det betyder også, at han til tider bruger ”kæften” og næverne lidt for meget.

Jeg talte med ham, mens hele klassen var der, og han fortalte, at det altid var svært at skulle få fortalt, at han endnu engang havde gjordt noget dumt, for han vidste det jo godt. Han fortalte også, at klassekammeraterne ofte talte til ham meget surt og sagde, at han var en dårlig ven, og at det derfor var svært at lytte til dem.

Hvad nu, hvis de sagde sådan her til dig, ville du så lytte, spurgte jeg ham:

Vi ved godt, at det er smadder vigtigt for dig at vinde, når du spiller fodbold og du er også rigtig god til det. Men kan du skrue lidt ned for ham vinderen og lidt op for den gode ven, når vi spiller fodbold, så ville det være så meget sjovere at spille fodbold for alle”.

 ”Jaaa.” var han svar og han strålede helt..

 Inden jeg skulle gå, spurgte læreren klassen, om der var nogen, der ville sige noget til mig..

Drengen, som havde været meget i fokus, rækte hånden op og sagde til mig: ”Jeg tror, du er rigtig god til at tale med børn og forældre”.

Det er jo altid dejligt at få at vide, men mest af alt, så siger det rigtig meget om, hvor svært det er for de fleste af os at lave noget om, hvis vi har alle imod os, og hvis vi ikke føler at vi er ok..

 

Drengen følte sig ok, og derfor får han overskud til at lave små eller store ændringer.

 

Ønsker du at skrive dig op på mit nyhedsbrev -->
Har du mon et viljestærkt barn? Skriv dig op her og find ud af det!
Vi hader spam. Din email vil selvfølgelig være i sikre hænder hos os.
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *